annonse

annonse

Spenst Haldens vinnerstrategi

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Trening for alle er for Spenst Halden både et mål og en strategi for å befeste seg som den ledende treningsaktøren i byen.

I september i år åpnet Spenst Halden et kombinert ekspress- og CrossFit-senter i bydelen Brødløs. Det omfatter en Eleiko-avdeling på 500 kvadrat, et ekspress-senter og treningsstudio på 350 kvadrat samt en squashbane – Haldens første squashbane.

Fra før driver Spenst et fullsortimentsenter og et selvbetjent senter. Dermed har Spenst komplettert sitt tilbud til treningsinteresserte haldensere.

Splitter nye lokaler

– Vår konkurransestrategi er å ha hele spekteret – alt fra å være god på lavpris til å ha et senter med det desidert beste tilbudet i byen på alle områder. Det begynte med lavprissenter på Halden Bad. Det var her vi startet i 1998, og det har etterhvert blitt til et rent selvbetjent senter, med en rimelig pris – det vil si 199 kroner per måned, sier daglig leder Anders Viken.

Spenst Halden har også hatt fullsortimentsenteret i drift siden 1998, og i januar 2016 kunne senteret ta i bruk splitter nye lokaler på 2 200 kvadrat i et helt nytt bygg.

– Det ble en umiddelbar suksess og resulterte i et løft i medlemsmassen. Dette er vårt premiumsenter med alle former for gruppetrening, indoor running, sykkel og flere saler for forskjellig saltrening: Alt fra dans, styrke kondisjon av ulike konsepter, yoga pilates, stretching og store arealer med vanlig treningsstudio; frivektavdeling, stor kondisjonsavdeling, apparater og funksjonell avdeling.

Sykkel- og gruppetrening er viktige ingredienser (Foto: Spenst Halden)

– Vi har også barnepass og treningsaktiviteter for barn fra 4-12 år.

Viken sier at Spenst Halden gjennom flere år hatt en solid posisjon og vært en klar markedsleder.

– Vi har et godt renommé og en god medlemsmasse, og jeg er en type som ikke liker å falle til ro. Har vel et gen som trigger utvikling, og syntes det er fantastisk moro og givende å utvikle ting kontinuerlig til det bedre. Slik har det vært helt siden oppstarten i 1998, sier han.

Lojale og dyktige ansatte

Viken ser nå fruktene av sin strategi når Spenst kan tilby hele spekteret av forskjellige sentere med topp moderne fasiliteter og topp moderne utstyr på alle områder.

– Vi er klart best på den fronten. Og det aller viktigste for å lykkes i bransjen er at man har et godt miljø og gode ansatte. Der har vi vært ekstremt heldige. Vi har veldig lojale og stabile ansatte. Fjorten personer har vært med siden slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– De drar lasset på en forbilledlig måte, gir av seg selv og leverer god kvalitet og service. De har vært en av nøkkelfaktorene for å lykkes.

Gode resultater

Spenst har langt i fra monopol på trening i Halden, men Viken mener de har gjort gode strategiske grep for å befeste sin posisjon.

– Vi har absolutt konkurranse, fra et par lavpriskonkurrenter og ett fullsortimentsenter. Men med vår satsing mener jeg vi står absolutt best rustet på alle områder. Vi har best lokaler og fasiliteter, og tilbyr det beste utstyret.

– Vi er dessuten best på kompetanse, og jeg er ganske sikker på at vi yter best tilbud på alle områder for medlemmene, uansett hva de ønsker og hvilket segment de ønsker å trene i.

Viken mener resultatene bekrefter at Spenst Halden har valgt en riktig konkurransestrategi.

– Fra vi var i innflyttingsfasen i 2016, har vi øket antall medlemmer med 800. Vi hadde allerede da en god base. Vi har øket omsetningen fra 14,5 millioner til vi passerer 20 millioner nå i år – og vi forventer ytterlige økning etterhvert.

– Vi har passert 3 600 i medlemstall, og med det nyoppstartede senteret på Brødløs har vi ambisjoner om å passere 4 000 i løpet av neste år.

Inspirasjon for andre

Å eie og drive tre distinkt forskjellige sentere i ett marked ser altså ut til å lykkes særdeles godt for Spenst Halden. Gir dette mersmak for ekspansjon?

– Vi har fått så mye å holde fokus på her i Halden at jeg har ikke tenkt å sette i gang noen andre steder selv. Men jeg synes det har fungert såpass bra for oss at jeg tror mange kunne hatt nytte av modellen. En av grunnene til at vi lykkes er at vi også har spredd sentrene og lagt dem til sentrale steder i byen og litt rundt i byen. Dermed er vi dekket overalt hvor folk ferdes, sier Viken.

Spenst har også fordelen av en rasjonell administrasjon.

Effektivt med en resepsjon for alle sentrene (Foto: Spenst Halden)

– Vi har én bemannet resepsjon, som også er vår administrasjon for alle sentrene hvor folk får medlemskap og forskjellig service.  Det fungerer helt kurant med dagens medlemssystemer, og vi får en vesentlig driftsfordel.

Trening for alle

Det synes som om Spenst Halden har slått to fluer i en smekk. Hvis trenden er spesialisering, så driver Spenst tre helt separate konsepter under én ledelse. For Viken er det akkurat slik det skal være – han ønsker å nå alle som vil trene.

– Vårt slagord er trening for alle, og vi ønsker å tilby noe for alle, fra barneaktiviteter til seniorer. Vi har fått en voldsomt stor seniorgjeng, og vi har medlemmer på over 90 år som gjerne kommer for funksjonell trening.

Spenst Halden. (Foto Spenst Halden)

– Jeg skjønner at spesialisering kan fungere godt, og vi spesialiserer på mange måter, men vi ønsker å ha de spesialiserte konseptene i totalkonseptet slik at folk kan velge hva de vil være med på hos oss, fastslår Viken.

At én aktør har vidt forskjellige tilbud er en fordel for medlemmene på flere måter, men litt forskjellig fra Sats Elixia-modellen.

– På premiumsenteret har vi ikke gradert medlemskap. Vi har ett medlemskap som gjelder for hele tilbudet på det senteret. Premium-medlemmer kan også benytte det ubetjente lavprissenteret på Halden Bad for å få fordelen av lang åpningstid fra 05:00 til 24:00.

– Men for å benytte CrossFit-sentret uten å være medlem der, må man ha et Spenst pluss-medlemskap, som gir tilgang til alt vi har.  Det er dessuten eget tilbud på ekspress- og CrossFit-medlemskap, og vi har også et pluss medlemskap som dekker hele tilbudet vårt.

Folk vil trene sammen

Viken er ikke bekymret for at det skal tynnes ut på treningssentrene med det første.

– Det kommer fortsatt til å være stort belegg, men det handler om å levere til enhver tid. Skal man drive ordentlig godt bør man jevnlig ta ulike investeringer for å opprettholde motivasjonen hos lojale medlemmer som har trent i mange år. Vi er nødt til å vise at vi kan tilby små og store forandringer jevnt over.

– Tør man ikke lenger å investere, kan det fort få et negativt resultat i den skarpe konkurransen i markedet. Man må kort sagt være med på utviklingen. Men jeg er ikke redd for at folk anskaffer seg teknologi og etterhvert velger å trene hjemme. Man ønsker å komme seg ut til et sosialt liv når man trener – og et treningssenter dreier seg ikke minst om akkurat det, fastslår Viken.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]