Kjedesjef Eirin Bolle i Spenst Norge mener det er svært bekymringsfullt at det er så store forskjeller på hvordan kommune-Norge behandler treningsbransjen.
Noen går i dialog med sentrene og vurderer mulighet for begrensninger før de stenger ned, mens andre stenger ned som et føre var-prinsipp, ifølge Bolle.
– Dette er svært uheldig og trist for arbeidsplasser, for brukere og ikke minst for effekten det får på helsen til brukere som ser treningssenteret som en viktig del for både psykisk og fysisk helse, sier hun – og legger til at fysisk aktivitet er svært viktig for folkehelsen.
Fem av kjedens totalt 30 sentre er stengt ned en periode som følge av kommunale vedtak.
LES OGSÅ: Nordre Follo og Lillestrøm stenger, Asker og Bærum sier nei
I Danmark og Nederland velger man å holde treningssentrene åpne, nettopp med begrunnelsen for viktigheten for folkehelsa.
I en nylig undersøkelse Ipsos gjennomførte på vegne av DNB knyttet til Covid-19s påvirkning på vår adferd kom det frem at 42 % av Norges befolkning er bekymret for egen helse og 63 % er bekymret for helsen til sine nærmeste.
– Trening viser seg å være en viktig faktor for mange knyttet til psykisk og fysisk helse. I tillegg viser tallmateriale og rapporter at det er ekstrem lav smitte på treningssentre både i Norge og Europa, fastslår Bolle.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
Har fått skryt av kommuneleger
Kjedesjefen forteller at Spenst-sentrene har hatt 420 000 besøkende siden 15. juni og at antall smittecaser blant medlemmer og ansatte hvor sentrene har bistått med smittesporing, har vært totalt fem.
Kjeden har sendt ut 900 tekstmeldinger på vegne av totalt fire kommunene totalt, som representerer de fem tilfellene.
– Ingen som besøkte Spenst hadde symptomer mens de har vært på trening. Det har ikke vært noen sporing av smitte tilbake til sentrene. Kjeden har fått skryt fra kommuneleger rundt om i landet for god smittesporing og kontroll for å gi besøkende trygg trening, fastslår Bolle.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Trenger et mer nyansert bilde
Hun peker på at det er mange tiltak som kan iverksettes før man stenger ned en næring som har vist at den ikke er en stor potensiell kilde for smittespredning.
– Streng kontroll, store og luftige lokaler med stor plass for å holde avstand er blant faktorene som gjør at det er vanskelig å forstå at man ikke starter med å begrense før man stenger ned, sier Bolle.
– Har du forståelse for at det man i Oslo og Bergen (og nærliggende arbeidskommuner) prøver å få til er minimal mobilitet, og dermed stenger ned det meste som medfører mobilitet?
– Jeg har forståelse for at vi alle må bidra, men det må også være 100 prosent sikkerhet rundt at en så viktig tjeneste for helsen som vi leverer, stenges ned på riktig grunnlag og ikke før alle smittevernstiltak er gjennomført.
Kjedesjef Bolle er svært opptatt av at treningssentrene får mulighet til å være åpne så lenge som mulig, slik at folk fortsatt kan få holde seg i fysisk aktivitet.
Hun oppfordrer derfor Virke Trening til å sende ut et rundskriv til alle landets kommuner.
– På den måten kan de kanskje få et mer nyansert bilde av vår bransje, og at de da i større grad ønsker å gå i dialog fremover – før de stenger ned sentrene, sier hun.