annonse

annonse

Står på egne ben etter salg – ser vekst øst og vest

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Bare Trening Sør var franchisetaker av Bare Trening-konseptet. Da sentrene på Østlandet ble solgt til Fresh Fitness, overtok Bare Trening Sør hele konseptet. I et toårsperspektiv mener eier Ingvar Orten at kjeden bør opp i 10- 15 treningssentre.

Ingvar Orten og kompanjongen Sindre Seberg var første franchisetakere i Bare Trening-kjeden.

– Jeg har kjent Christian og Svein (gründerne av Bare Trening, red.anm.) i mange år og jobbet med dem på flere områder. Da de startet Bare Trening hjalp jeg dem blant annet med medlemssystem, forteller Orten.

– Etter noen år kom vi over et lokale her nede og da fant vi ut at vi ville prøve oss i treningsbransjen. Dette var i 2012 og vi hadde egentlig ikke planer om mer enn det ene senteret, helt til vi fikk tilbud om et lokale til …, fortsetter han.

Etter det har det bare ballet på seg. Nå teller Bare Trening Sør fem sentre, i tillegg til at selskapet også eier treningssenteret Spring Vågsbygd som drives av noen andre.

– Og det sjette Bare Trening-senteret åpner i Lyngdal nå i desember, sier Orten.

Det siste tilskuddet på Bare Trening-stammen ligger inne på et kjøpesenter – en lokasjon som blir stadig mer populær.

LES OGSÅ: Christians tredje salg til SATS på 25 år

Ser både østover og vestover

– Når dere nå står på egne ben, blir det noen forskjell?

– Medlemmene våre vil ikke merke noe. Vi står sterkt her i sør, og det kommer vi fortsatt til å gjøre. Vi satser videre og skal forsterke og utvide tilbudet og konseptet vårt her på Sørlandet.

Ifølge Orten har «Nye» Bare Trening vært oppe i ca. 8 500 medlemmer.

– Det har vært en nedgang med koronaen, men mye mindre enn det vi hadde fryktet. I perioden vi var stengt unnlot vi å permittere de heltidsansatte og brukte anledningen til å pusse opp og oppgradere sentrene med deres hjelp i stedet. Etter åpning har vi brukt masse tid og ressurser på smittevern og renhold, og det har betalt seg.

– Hva er planene deres fremover?

– Nå har vi overtatt merkevaren og rettighetene til Bare Trening, og skal utvikle kjeden og konseptet videre. Vi åpner i Lyngdal, og har to lokasjoner på Sørlandet klare allerede for neste år. Det ene i Kristiansand og det andre lenger østover.

– Dessuten, nå som vi har mulighet til å utvikle dette akkurat som vi vil, er det ikke unaturlig at vi beveger oss både vestover og østover. Rogaland er interessant– og Larvik og Sandefjord er spennende steder. Vi har ingen planer om å legge oss ned for å hvile, fastslår Orten.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Mer enn doblet PT-salget

– Hva med PT-salget? Dere fikk jo Henrik Westgaard om bord?

– Ja, vi fikk både Henrik og Jeanette Westgaard i samme slengen. Begge er fra Kristiansand, og etter de kom tilbake fra Oslo der de begge jobbet for EVO, fikk vi overtalt dem til å begynne hos oss.

– Henrik har i mange år vært blant Norges mestselgende PT -er, så det er klart dette var spennende. Etter å ha jobbet som PT ved et av sentrene våre i et års tid og sett potensialet i kundemassen vår, så har vi valgt å overlate all drift av dette til han.

– Henrik og Jeanette omsatte alene for flere ganger mer på sitt senter, sammenlignet med salget på alle fem sentrene til sammen året før. Det vitnet jo om et kjempeuforløst potensial, forteller Orten.

Han sier at fokuset på PT-biten i kjeden har ikke vært stor til nå, men da Westgaard kom inn bygde han en helt ny PT-organisasjon med flere PT-er på sentrene – og fokus på coaching og salgsstøtte for disse.

Henrik Westgaard (t.v.) og Ingvar Orten i Bare Trening.

– Men vi har fortsatt mye og gå på når det gjelder flere av sentrene våre. Vi søker straks både en og to nye sultne PT-er per senter. Vi har senter i Grimstad, Søgne, Vågsbygd og Lillesand som trenger flinke folk. Det blir en viktig jobb fremover å finne de riktige PT-ene for oss.

Orten fremhever at gode PT-er viktig også fordi de trekker flere medlemmer til sentrene.

– Vi gir PT-ene veldig gode betingelser. Jeg kjenner ikke alle detaljene hos andre, men der PT-ene typisk ender opp etter å ha gått gradene, der starter de hos oss. Gode folk skal ha godt betalt, fastslår han.

Orten forteller videre at også PT-omsetningen (sett bort i fra tallene til Westgaards) er mangedoblet.  PT-businessen er organisert i et eget selskap.

– Vi har store planer for PT-driften og uten å nevne tall, så satser vi på at PT-salget vil utgjøre ca. 25 prosent av omsetningen sett i forhold til Bare Trening Sør sin totalomsetning når alle sentrene er fylt opp med flere PT-er.

LES OGSÅ: – PT-er kan for mye om trening og for lite om salg

Beinhard konkurranse

Selv på det rolige og blide Sørlandet er konkurransen tøff mellom treningssentrene.

– I Kristiansand er konkurransen tøff med i underkant av 30 treningssentre av diverse slag med en befolking på 90 000 mennesker. Men egentlig er det stor konkurranse nesten over alt: I Lillesand er det nå tre sentre på et tettsted med en befolkning på 8- 10 000 mennesker.

– Vi ser at det kommer konsepter og kjeder som gjør at folk kan gå inn som franchisetakere uten å måtte investere altfor mye selv – noe som gjør det forholdsvis enkelt å starte opp nye sentre. Det er bra for tilbudet til folk og for konkurransen i markedet. Med stor konkurranse må vi hele tiden levere på vårt beste og det tror vi er med på å gjøre produktet til medlemmene bedre.

– Samtidig ser vi også at konsolideringen fortsetter. De store blir nok enda større i fremtiden samtidig som det nok vil dukke opp andre konstellasjoner og forretningsmodeller som motsvar til dette.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Skal levere på basistilbudet

– Synet ditt på markedsutviklingen fremover?

– Vi ser at flere og flere trener på et treningssenter, og det er jo de siste årene blitt mer fokus på trening blant eldre, da spesielt styrketrening, så vi opplever en økende etterspørsel fra denne gruppen også.

Bare Trening-konseptet innebærer at de ikke har gruppetreninger og andre fellestilbud per nå, bortsett fra PT i små grupper på utvalgte sentre.

– Fokuset vårt er å være best på trening i studio, som er det flesteparten av kundene etterspør, så vi ser positivt på utviklingen. Vi hopper ikke på de siste trendene, vi skal se at ting varer litt over tid før vi eventuelt kjører det i gang hos oss.

– Det vil alltid være etterspørsel etter et godt basistilbud og det skal vi levere på. Vi satser på masse utstyr, god kvalitet og ingen kø til en lav pris. Det er vår grunntanke, fastslår Orten.

Orten er også hjernen bak medlemssystemet Sics Systems. Han tilskriver, naturlig nok, en stor del av konseptet og suksessen til dette medlems- og adgangskontrollsystemet.

– Dette er i utgangspunktet utviklet av oss selv til eget bruk og er etter hvert blitt såpass bra at det nå er skilt ut i et eget selskap som selger dette også til andre treningssentre. Ved hjelp av systemet gjør medlemmene det meste via selvbetjening, og det meste av administrasjon er automatisert bort.

Ser mellom 10 og 15

Prisen på medlemskap er 259 kroner i måneden, Bare Trening Sør omsatte i 2019 for 22,1 millioner kroner og fikk et driftsresultat på 6,3 millioner. En driftsmargin på nær 30 prosent er ikke hverdagskost i treningssenterbransjen.

– Hvis du ser et par år frem i tid, hvor stor har kjeden blitt?

– Vi setter ikke altfor hårete mål, men ønsker å være realistiske. Men sier vi 2023 vil jeg tro vi har en plass mellom 10 og 15 sentre spredt fra Østlandet til Vestlandet. Målet vårt må jo være å få tilbake i antall de som nå har forsvunnet ut, selv om lokasjonene blir annerledes.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]