Når du skal beslutte om du skal starte eget treningssenter trenger du mer enn bare magefølelsen din. En markedsanalyse hjelper deg å avgjøre om idéen din er levedyktig eller ikke.
Før du hopper uti treningssenterdrømmen med begge bena må du være rimelig sikker på at du har et tilbud som etterspørres av mange nok, og at disse er villige til å betale en god nok pris for å trene hos deg.
I en innledende fase er det derfor viktig at du skaffer deg så mye markedskunnskap som mulig. Hvem er kundene dine? Hvem er konkurrentene dine? Hvor stort er markedet i volum, nå og over tid? Dette er kjernespørsmålene i en markedsanalyse.
Dette innlegget ble først publisert på senterdrift.no
Markedsanalyse – hvem, hvor mange, hvor mye?
Å kjenne markedet og konkurrenter gir deg den viktigste informasjonen du trenger for å komme avgårde med ideen din. Det holder ikke å ha en formening om hvem de er. Når du skal regne ut forretningspotensialet ditt i kroner og markedsandeler trenger du så harde fakta som mulig.
LES OGSÅ: 5 grunnleggende tips til deg som vil starte treningssenter
En markedsanalyse forteller deg om det er et markedsbehov for tjenestene du vil tilby på senteret ditt, og om dette behovet er stort nok til at du kan tjene penger.
Dette må du minimum vite om markedet ditt:
- Er det et markedsbehov for senteret og tjenestene du vil tilby? Her må du blant annet se på tilbudene som allerede finnes i markedet. Hva er unikt med ditt tilbud? Hvorfor skal du bli foretrukket fremfor konkurrenter? Hvis du har et helt nytt produkt eller tilbud, må du sørge for å teste det skikkelig ut i målgruppen din før du tar det til markedet.
- Hvor stort er markedet ditt? Cirka 20 % av Norges befolkning trener på et treningssenter, men du kan ikke tjene hele markedet. Derfor blir oppgaven din å beregne hvor stor andel målgruppen din utgjør av totalmarkedet. Du må også ta høyde for konkurrenter i samme marked. Har du et nisjetilbud, må du finne frem til tall som gir deg en idé om størrelsen på markedet ditt.
- Hvor mange potensielle medlemmer har du tilgang på? Av de du definerer til å være i ditt marked, hvor mange har du reelt tilgang på? Tenk igjennom faktorer som øker sannsynligheten for at de velger ditt senter. For eksempel: Hvor mange mennesker bor i gåavstand til senteret og i bilavstand innen ti minutter?
- Hva er prisnivået i markedet? Skaff deg god oversikt over prisene hos konkurrerende senter, og undersøk priser på andre relevante tjenester som målgruppen din kan være interessert i. For eksempel: Hvis du vurderer yoga som et gruppetilbud på senteret bør du vite hva det koster for private yogakurs i området.
- Hva er betalingsvilligheten i markedet? Prisnivået i markedet gir deg en god pekepinn, men har du et unikt tilbud kan du selvsagt prise deg annerledes. Riktig pris er viktig! En god og gjennomtenkt markedsundersøkelse kan gi deg verdifulle svar på hvor mye målgruppen din vil betale for det du tilbyr.
I et etablert marked som treningssentermarkedet er det langt på vei konkurransen som bestemmer både markedspotensialet og prisnivået, og derfor er det viktig at du kjenner konkurrentene “ut og inn”.
Dette må du minimum vite om konkurrentene dine:
- Hvem er de, og hvor holder de til?
- Hva tilbyr de?
- Hvem er medlemmer?
- Hvilke priser tar de?
- Hvor store markedsandeler har de?
- Tjener de penger? (Sjekk offentlige regnskapstall)
Tenk litt som en “spion” og gjør deg helst noen egne erfaringer med konkurrerende senter. Hva gjør de bra? Hva kan du gjøre bedre?
LES OGSÅ: Hard konkurranse om medlemmene? Utvid markedet ditt med nye målgrupper!
Vet du nok om treningsbransjen?
Du må selvfølgelig også skaffe deg god kjennskap til bransjen du vil satse i. Hvordan har utviklingen vært de siste årene? Hvor mange nye senter åpner, hvor mange legger ned? Hvordan står det til med bransjens marginer og omdømme? Folks generelle treningsvilje?
Denne typen innsikt får du blant annet hos Virke Trening, Statistisk Sentralbyrå og ved å følge de som holder fingeren på pulsen i treningsbransjen, blant annet treningsindustrien.no (og senterdrift.no).
Vær markedsorientert – og unik!
Å være markedsorientert betyr å tenke ut fra medlemmenes ståsted. En markedsorientert etablerer vil alltid søke å tilfredsstille kundenes behov og gjøre det bedre enn konkurrentene!
Når du jobber med å utvikle ideen din, bør du aktivt spørre dine potensielle kunder hva de mener om det du skal tilby, for eksempel gjennom markedsundersøkelser. Dette hjelper deg også å identifisere dine fremtidige medlemmer, og gir deg verdifull innsikt i hvilke behov de har nå og i fremtiden.
De treningssentrene som lykkes best med etableringen sin har normalt et konsept som skiller seg ut fra konkurrentenes. Derfor bør du bruke informasjonen om konkurrentene dine og målgruppene dine til å finne måter å gjøre ditt tilbud unikt.
Klarer du å finne et hull i markedet som ikke allerede er fylt opp, og i tillegg kan summere opp et regnestykke som tilsier at du har nok potensielt betalende medlemmer, er svaret enkelt: Gå videre med drømmen om å starte ditt eget treningssenter! Her kan du laste ned vår gratis guide som hjelper deg på veien.