annonse

annonse

Startet egen linje for breddetrening

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Arena Treningssenter og Jåttå videregående skole etablerte i fjor en linje for breddetrening. Til høsten er et nytt kull på vei inn. – Dette bør andre skoler og treningssentre lære av, fastslår daglig leder Tone Eide.

Rekruttering av instruktører er en utfordring for mange treningssentre. Daglig leder Tone Eide i Arena Treningssenter, tok skjeen i egen hånd og oppfordrer andre sentre til å tenke i tilsvarende bane.

Arena Treningssenter ligger plassert like ved Jåttå videregående skole – en yrkesskole med flere forskjellige yrkesfag. Arena og skolen har hatt et samarbeid i flere år med idrettslinjen hvor elevene kan bruke senteret for å trene og ha gym – på grunn av kapasitetsproblemer på skolen.

Tone Eide forteller at hun snakket med de ansvarlige på skolen om rekrutteringsutfordringene hun hadde på Arena Treningssenter. Lederen for idrett på Jåttå, Mette Aasen, tok utfordringen: Hva hvis vi lager en linje som er rettet mot din bransje? Samarbeider vi, kan vi rekruttere flere til bransjen.

– Det var genialt. Jeg har drevet med opplæring av gruppetreningsinstruktører før og hadde et konsept jeg kunne bruke. Så jeg sa: «Det kan vi gjøre».

 En smakebit fra hele bransjen

Dermed var linjen «Breddetrening» født.  Elevene er hos Arena Treningssenter en gang i uken for praktisk trening, mens skolen står for den teoretiske delen.

– Vi har lært elevene alt det som er viktig for å bli gruppetreningsinstruktør og treningsveileder. Vi kan ikke kalle det personlig trener – for det er en utdannelse – men grunnlaget får elevene; de får en smakebit fra hele treningsbransjen når det gjelder det å være instruktør, forteller Eide.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Elevene har lært smågrupper med PT, en-til-en PT og «en masse forskjellige ting». Treningssenterets medlemmer har vært behjelpelige med å være prøvekaniner for elevene, ifølge Eide.

– Men da de kom hit tenkte vi «hjelp, hva er de vi har begitt oss ut på». Elever i den alderen kan jo være litt utfordrende i seg selv. De hadde valgt å være instruktør, men turte ikke stå foran klassen sin å være instruktør.

– Men når de går ut herfra etter dette året, er de helt fantastiske! Alle sammen kunne fått jobb hos oss om de ønsket, fastslår Eide.

Er et toårig løp

Kullet på breddetrening var 15-16 stykker ved start. En 12 – 13 stykker fullførte. Eide forteller at de ikke har ansatte noen enda for blant annet flere av dem skal videre i studie utenbys. Men det jobbes med å bruke noen av dem til høsten.

Rent kronemessig er det ingen transaksjoner utover at elevene har medlemskap på Arena Treningssenter. Eide ser på tiltaket som en rekrutteringskanal.

Fremtidige instruktører? Elevene Lena Vervik Andreassen (t.v.) og Beate Arem. (Foto: Jåttå videregående skole)

– De kan brukes som instruktører, for eksempel på standard Les Mills-timer eller spinning, men vi har også lært dem å lage egne timer, freestyletimer.

Erfaringen er så positive at det kommer et nytt kull til høsten.

– Så lenge dette går bra og kvalitet og utvikling er til stede, kommer vi til å fortsette. Dette er første året, men vi har et toårig perspektiv for VG 2 og 3. De som startet i VG 3 går ut nå, men nå begynner vi en syklus som er toåring, forteller Trond Hansen som er ansvarlig for linjen på Jåttå.

Andre bør lære av dette

Av de som var med første året er fire med videre, resten er ferdig med videregående. Tolv nye starter til høsten, og blir da en grei gruppe som kan «bryne seg på hverandre», ifølge Hansen.

Han forteller at samarbeidet mellom skolen og Arena Treningssenter er fortreffelig.

– Det er fantastisk at de tar seg tid til oss. Det er jo ingen kommersiell gevinst for dem, men vi kan være en bidragsyter med elevmassen vi har – og interesserte elever som kan bli instruktører i fremtiden.

Hannsen understreker at det ikke er en PT-utdannelse.

Fornøyde mentorer og elever: Lærer Trond Hansen, Lena Vervik Andreassen, Beate Arem og sentereier Tone Eide. (Foto: Jåttå videregående skole)

– Med en økt i uka blir de ikke automatisk instruktører, men det er et skritt på veien. Fordelen for Arena Treningssenter er at de kan oppdage de som er interesserte og dyktige, og de får en håndfull talenter de kan bruke videre.

Verken Tone Eide eller Trond Hansen kjenner til andre eksempler på et slikt samarbeid skolen og senteret har igangsatt.

– Vi jobber i en bransje som har kommet for å bli. Jeg synes at videregående skoler rundt omkring bør lære av Jåttå, og prøve på få til lignende samarbeid – for jeg vet det er mange som sliter med rekrutteringen, sier Eide.

Positivt å begynne tidlig

Hun slår et slag for å få ungdommen interessert i bransjen på et tidlig tidspunkt.

– Mange reiser til Bali eller lignende for å bli PT-er, men ofte blir de ikke det likevel for de får det ikke til. Hvis vi kan begynne med det grunnleggende i så ung alder, får de et helt annet innblikk i bransjen.

I tillegg til bransjeinnblikk og instruktørkompetanse, er det enda en oppeside ved samarbeidet, ifølge Eide.

– Det vi sa til elevene da de begynte var at de får et innblikk i bransjen og lærer å bli instruktører – men de lærer også det å bli ledere på en helt annen måte enn de gjør når de går på skole: For å være leder foran en klasse skal du ha musikkforståelse, du skal ha programmet ditt i hodet og du skal lede folk.

– Jeg sa til dem at «nå får dere lært dette på en veldig praktisk og god måte, så hvis dere ønsker å bli leder i hvilken som helst annen bedrift, vil dette være en fordel for dere senere i livet». Elevene har fått en helt annen selvtillit, de tar ansvar og man ser at de leder.

– Så jeg synes at dette absolutt er noe også andre treningssentre burde se på, og at det vi har gjort kan være til inspirasjon og læring for andre – for dette er med på å øke kompetansen i bransjen, fastslår Eide.

Hun oppfordrer andre treningssentereiere som vil vite mer om dette, om å ta kontakt.

LES OGSÅ: Har fått øynene opp for treningsbransjen

annonse

Senterpartnere

Leverandørpartnere