annonse

annonse

Staten gir treningssentrene kontantstøtte

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

I løpet av neste uke skal en totalpakke, som kommer til å koste mellom 10 og 20 milliarder kroner i måneden, falle på plass. De bedriftene som har blitt helt stengt ned – som treningssentrene – skal få en høyere andel av sine faste kostnader dekket.

– Tidligere har vi fått på plass strakstiltak for å sikre arbeidstakerne og lette litt på likviditetsutfordringen for bedriftene. Nå er vi i fase to. Nå handler det om de som trenger cash, ikke kreditt – for det er noen utgifter som ikke forsvinner, som for eksempel husleie og forsikringer, sier finansminister Jan Tore Sanner.

– Vi presenterer prinsippene for ordningen i dag: Staten dekker en andel av faste kostnader, det vil si de kostnadene bedriftene ikke kommer unna – en slags kontantstøtte, fortsetter han.

Prinsippene for ordningen:

  • Målrettet – er ment for de med et vesentlig omsetningsfall
  • Midlertidig – gjelder for to måneder, men blir forlenget ved behov
  • Skal favne bredt – ikke enkeltbransjer
  • Omfanget – størrelsesorden 10 – 20 mrd. hver måned

 

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Finansministeren sa på pressekonferansen at ordningen skal bli så enkel som mulig å benytte, og bedriftene selv skal søke.

– Neste fredag vil vi komme med mer detaljer. Målet er at ordningen er operativ så snart som mulig, sier Sanner.

Flere må bidra

Næringsminister Iselin Nybø forteller at de som er pålagt av myndighetene å stenge, skal få en høyere kompensasjonsgrad enn andre.

– Vi dekker ikke alt, flere må bidra – som for eksempel utleiere. Det er årsaken til at vi ikke dekker de faste kostnadene 100 prosent, sier hun.

Både NHO, Virke og Finans Norge deltok også på pressekonferansen til regjeringen.

Ole Erik Almlid i NHO sier at han vet det er mange som hadde håpet at ordningen allerede skulle være oppe og gå i dag.

– Men dette kunne ikke vært gjort raskere. Målet til alle vi som er her i dag er at ingen sunne bedrifter skal gå over ende.

På plass så raskt som mulig

Ivar Horneland Kristensen i Virke sier at de er fornøyd med det som nå har kommet.

– 180 000 personer i handels og tjenestenæringen er permittert. Vi jobber for at 12. mars skal bli noe annet enn en katastrofe, og det skal vi gjøre sammen. Vi er glade for at regjeringen lytter og at det kommer en kompensasjonsordning for faste kostnader, sier Horneland Kristensen.

– Jeg vet at det er mange som lurer på når pengene kommer. Til de vil jeg si at vi jobber så raskt som mulig. De bedriftene som er stengt ned, skal ha en høy – gjerne 100 prosent dekning – det er vi i Virke opptatt av.

Idar Kreutzer i Finans Norge sa under pressekonferansen at ambisjonen er at ordningen skal være på plass innen tre uker.

– Men den interne målsettingen er 1-2 uker, sier Kreutzer.

Man skal lage en portal der bedriftene selv søker via et søknadsskjema, og med det utgangspunktet etableres det en betalingsordning til bedriftene.

Kreutzer vektlegger at det ligger et ansvar på den som søker, om at informasjonen er riktig, og at det blir lagt inn elementer for kontroll.

– Å få på plass dette i løpet av 2-3 uker, tror jeg ikke mange andre land hadde klart, fastslår han.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]