Qicraft Norway måtte registrere et negativt driftsresultat i 2015. Men fart i andre kundesegmenter gir et lysere bilde inn i 2016.
Omsetningen til Qicraft Norway falt med 15 prosent i 2015, og det medførte et negativt driftsresultat på 446 000 kroner. Selskapets aller første minusresultat siden oppstarten.
LES OGSÅ: Stort sett plusstall for utstyrsleverandørene
– Ja, det stemmer. Vi fikk et negativt driftsresultat i 2015. Vi hadde litt finansinntekter, så totalt sett havnet vi cirka på null, forteller gründer og eier Håkon Bakkevig.
Han forklarer at tallene reflekterer markedet for flere av selskapets store kunder.
– De har vært, og er, gjennom kraftig omstrukturering som medfører at de kutter investeringene sine. To, tre av de største har omtrent ikke investert en krone i 2015, og det betyr et inntektsbortfall på 15 – 20 millioner kroner for oss.
Markedet vokser
Bakkevig forteller at Qicraft også har brukt tid og ressurser på å oppgradere på systemsiden.
– Vi har hatt en prosess over tid for å investere i it-systemer og internkompetanse, som nå er sluttført. Vi har et nytt erp-system, vi har investert i et servicesystem og et crm-system for å følge opp kundene bedre. Alt er integrert, og på nordisk basis har vi investert over 10 millioner kroner i disse systemene.
Qicraft kjører Visma Business og har også blitt ISO-sertifisert for å få enda bedre kvalitet i prosessene.
– Hvordan ser utviklingen ut hittil i år?
– Det ser bedre ut. De store kundene har for så vidt ikke investert noe mer. Ser vi bort fra de store hadde vi en svak vekst i 2015. Vi deler inn i ulike kundesegmenter, og alle de andre hadde vekst i fjor. I 2016 akselererer den veksten. De store investerer fortsatt lite, men andre segmenter vokser. Det er slik vi har erfart lenge: At markedet vokser på den ene eller andre måten. Trening og helse som totalmarked vokser, men det er svingninger mellom segmentene og i de forskjellige landene.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Bakkevig fastslår at både Sverige, Finland og Estland hadde et bra år, og at totalen for Qicraft Group bød på resultatfremgang i 2015.
Blir mer konsolideringer
Qicraft etablerte seg i Sverige fra dag én. Deretter Finland og Estland. Bakkevig forteller at det ikke er noen planer om ytterligere geografisk spredning på kort sikt. Selskapet jobber tett med Technogym, så det avhenger også av deres veivalg.
– Tror du det vil komme flere konsolideringer i distributørleddet?
– Det er helt naturlig med konsolideringer. De siste 12 månedene har det skjedd mye hos de andre aktørene. Qicraft har lenge vært den eneste nordiske operatøren, helt siden 2005. Nå kommer nok de andre. Konsolideringer på kundesiden fører også til konsolidering på distributørsiden lokalt – men også på produsentleddet internasjonalt, sier Bakkevig.
Han trekker frem Life Fitness’ kjøp av Indoor Cycling Group i sommer. Life Fitness som fra før har overtatt Cybex og SCIFIT. Og Nautilus’ kjøp av Octane Fitness i januar.
– Ikke alle leverandører er i Norge, fordi markedet er for lite, men vi ser dem i Sverige hvor markedet er nesten dobbelt så stort. Konsolidering på kundesiden konsoliderer først og fremst produsentene, men økt krav til kompetanse og langsiktighet, medfører også at små, regionale markeder får en viss konsolidering på tvers av landegrensene. Dette har bare så vidt begynt, fastslår Bakkevig.
Les også profilintervjuet med Håkon Bakkevig: – Dømt til å bli gründer.