Motorisert trening på minimalt med kvadratmeter åpner nye markedsmuligheter, mener Christian Bache i Shapemaster.
– Vi gir et tilbud til alle de som ikke er på treningssenter nå og fyller med det et enormt hull i treningsmarkedet, sier markedssjef Christian Bache i Shapemaster.
Sammen med GYM2000-gründer Knut Ole Kopland og Truls Nebell står han bak konseptet Feelgood – en kjede med lavterskelsentre spesielt rettet mot eldre, utrente og mennesker med diverse funksjonshemminger.
Den 30. januar åpner Feelgood Kongsberg, senter nummer ni i rekken i den utradisjonelle treningssenterkjeden.
Er en kickstarter
Et Feelgood-senter består av ni forskjellige treningsmaskiner, målrettet mot forskjellige muskelgrupper. Den som trener bruker 3,5 minutter på hver maskin, og hele kroppen er aktivisert på en halvtime.
Maskinene går av seg selv og har kun tre innstillinger; sakte, medium og hurtig. Jo saktere maskinene går, desto tyngre er belastningen.
– Folk blir litt paff av dette, for man kan faktisk «ta i». Mange som prøver sier de ikke skal ta i, men man tar i selv om man ikke tenker over det. Det var det som solgte meg på produktene, sier Bache – som for inntil to år siden var elitesatsende skiskytter.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Shapemaster har gjennomført et «forskningsprosjekt» sammen med NAV, hvor seks personer som ikke fungerte fysisk og psykisk gjennomførte trening på treningssenteret GYM2000, der de har byttet ut spinningsykler med en Shapemaster-sirkel.
– Vi så at de kom seg tilbake. Fra starten på Shapemaster til litt romaskin, ut å gå en tur og så videre. Det fungerte som en fysisk kickstarter, men også den mentale innstillingen ble forbedret. De fikk et sted å gå til, de møtte flere folk og brøt noen sosiale barrierer.
– Mange prater om rehabilitering, men vi prater mer om at vi skal reaktivere mennesker. Vi har bare fjernet dørstokkmila for de menneskene som trenger å komme i gang, og vi får flere og flere solskinnshistorier fra mennesker som har fått et nytt liv, sier Bache.
Muligheter på små flater
Selskapet Shapemaster Scandinavia AS har distribusjonsrettighetene for hele Skandinavia, og har på bakgrunn av agenturet dannet treningssenterkjeden Feelgood.
– Vi lagde et franchiselignende konsept for å gjøre det lettere for potensielle drivere å komme i gang. Vi ordner alt i oppstartsfasen på lik linje med en tradisjonell franchise, men kunden sitter igjen med hele overskuddet, sier Bache.

Aller første Feelgood-drifter, Knut Laache, startet opp som 73-åring i 2015.
Knut Laache var i vaskeribransjen tidligere og visste ingenting om trening fra før. I 2016 ble han nominert til Nyskapingsprisen i regi av NHO.
På Prestfoss er det åpnet et senter på kun 17,5 kvadratmeter, men det har gått utrolig bra. Med 400 innbyggere har sentret hatt over 100 kunder.
– Begge disse senterne er et godt eksempel på hvor ekstremt lite som skal til for å starte en bærekraftig virksomhet med våre treningsmaskiner, forteller Bache.
Store ambisjoner
– Hva er ambisjonen på sikt?
– Det ble solgt 26 treningsmaskiner i 2015, 50 treningsmaskiner i fjor og i 2017 er målet å selge ca. 90 treningsmaskiner – som tilsvarer rundt ti Feelgood-sentre.
Han vektlegger at de tradisjonelle treningssentrene også kan huse Shapemaster og dermed tiltrekke seg en målgruppe som vanligvis ikke oppsøker et treningssenter.

– Det står utrolig mange tomme Zumba-saler og lignende rundt omkring som med hjelp av våre treningsmaskiner kunne gitt disse sentrene en helt ny kundegruppe, og ikke minst et konkurransefortrinn i et marked der kundene stort sett blir lokket med en priskrig.
På rene Feelgood-sentre er det en anbefalt månedspris på 599 kroner.
– Med ni benker er det et tak på ca. 350 kunder for å opprettholde en god kundeflyt. Med 300 kunder vil man omsette for over to millioner kroner i året, sier Bache.
Største utfordring er troverdighet
Markedssjefen er klar på at den største utfordringen i forbindelse med Shapemaster-produktene er troverdighet. Motoriserte treningsapparater med i utgangspunktet liten eller ingen innsats fra de som bruker dem, lever ikke akkurat opp til idealet med tradisjonell trening.
Bache forteller om en lokal fysioterapeut som sablet ned konseptet da senteret på Åssiden i Drammen ble omtalt i lokalavisa. Han sammenlignet det med å ta lykkepiller.
– Vi tåler så absolutt kritikk, men vi synes det er litt synd når noen uttaler seg uten å ha prøvd maskinene først. Å trene med treningsmaskiner som går av seg selv høres jo for godt ut til å være sant. Men folk blir overrasket når de vel prøver, og vi har ikke hatt en eneste person som ikke føler at dette gir et treningsutbytte.
– Hva vil du si til skeptikerne som det sikkert er en del av?
– Vel, på lik linje mente mange at elektriske sykler var ganske dumt da de kom. Det viser seg at de er med på å gjøre det lettere for mennesker å komme seg ut, og får i gang mennesker som ellers ikke hadde syklet. Vi åpner tross alt det niende Feelgood-senteret nå, og vi har allerede flere hundre mennesker som daglig trener med utstyret, så vi føler egentlig ikke at vi har noe mer å bevise, fastslår Bache.
Han legger til at for de største skeptikerne har de en liten utfordring på den ene treningsmaskinen der målet er å klare fem minutter.
– Det er fortsatt ingen som har klart det så langt, inklusive vår Feelgood-ambassadør, Vibeke Skofterud, som er et råskinn til å pushe seg selv. Så hvis det er noen som vil prøve seg, er det bare å ta kontakt, sier Bache.