annonse

annonse

– Størst på styrketrening for barn

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Hos Ronnie i Arendal har 75 barn i uka på styrketrening. Målet nå er å etablere seg over 100. – Vi skal være størst og best på trening for barn. Mange andre prøver, men det er få som får det til, fastslår Ronnie Holmen.

Den organiserte idretten tar seg i stor grad av barnetreningen, men det er en nisje for tilbud til de som ikke finner seg til rette der eller som vil trene i tillegg til den tradisjonelle idretten.

Ronnie Holmen var instruktør, foredragsholder og kurslærer i barneidrett i Idrettsforbundet fra 2009 til 2016 – og beskriver seg selv som den antatt mest brukte instruktøren frem til han gav seg for to år siden.

– Jeg har vel hatt rundt 6 500 mennesker på kurs og drøye 2 000 barn på trening gjennom Idrettsforbundet, fastslår han.

Populært tilbud

Men nå er det styrketrening i egen regi som er levebrødet.

– Jeg fikk mulighet til å åpne et lite treningssenter myntet på de menneskene man ikke får inn på et vanlig treningssenter, og har satt et tak på 50 voksenmedlemmer. Men med bakgrunnen jeg har som instruktør og rollen i Idrettsforbundet, begynte jeg å leke med tanken om å gi et tilbud til barn, forteller Holmen.

Og det utviklet seg raskt.

Ronnie Holmen satser på nisjen barnetrening (Foto: Hos Ronnie)

– Jeg tok elementer fra forskjellige disipliner som Strongman, OCR og Crossfit – og modererte det ned til en barnevennlig pakke for å jobbe med motorikk, koordinasjon, balanse og bruk av egen kropp. Og så har det egentlig bare eksplodert:

– Jeg hadde ett barn på den første øka i september i fjor, og nå trener jeg 75 barn i uka! Og med det er vi størst i landet når det gjelder styrketrening for barn og unge, sier han.

Barn i alle aldre

Under vignetten Cross Kids startet Holmen opp med grupper i alderes 6-8 og -11 år, men har fylt på med aldersgruppen 3-5 år. Cross Teens er for de mellom 12-14 år, men i april startes det også opp et tilbud til de mellom 15-16 år – opp til den alderen hvor barna er gamle nok til å trene på et tradisjonelt treningssenter.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Jeg har åpnet senteret for vekttrening fra 12 år under tilsyn, og dette har utviklet seg inn mot personlig trening for barn og unge med skader: Det er mange fotball- og håndballspillere med dårlige knær og hofter allerede fra åtte års alderen, så jeg jobber en del med det – selv om fokus er på barn under 16 år, sier Holmen.

Han forteller at tilbudet til Hos Ronnie er myntet på barn som ikke finner sin plass innen organisert idrett, men også som et supplement for de som allerede trener.

– Med andre ord, skadeforebyggende trening. Det mange idrettslag ikke forstår er at for å kunne mestre det treneren ønsker, så krever det en viss muskelfunksjon – og den treningen kan man ikke gjøre med ball. Og når det ikke kan gjøres med ball, teller det ikke – det er ofte mentaliteten. Jeg har også jobbet i Tippeligaen, så jeg vet litt om dette…

Handler minimalt om trening

Holmen understreker at gruppetilbudet utvikler seg stadig og at veien blir til mens man går.

– Et viktig poeng er at i de laveste aldersgruppene er det fem barn per gruppe, mens i de høyeste aldersgruppene er det ti deltakere. Det er små grupper hvor alle blir sett og det er trygge rammer. Det er essensen.

Små grupper er en viktig forutsetning (Foto: Hos Ronnie)

– Hva er ambisjonene fremover?

– Det er å vokse enda mer. Målet for vårsesongen er 100 barn i uka, pluss de jeg har på personlig trening og en til en-oppfølging. Vi skal være størst og best på barn, mange andre prøver – men det er få som får det til.

– Hva er årsaken til at man ikke får det til?

– Det er fordi at det å trene barn handler minimalt om trening. Det handler om å håndtere barn, og det krever personlige egenskaper du ikke får på «PT-fabrikken». Derfor er det mange som ikke forstår hvorfor de ikke får det til: Du må leke!

– Jeg samarbeider med Aktiv Trening her i Arendal for de sier selv at de verken har kapasitet eller kunnskap, så jeg håndterer alle under 15 år der. Barnetrening handler om personlige egenskaper og forståelse for aldersrelatert trening. Mange gjør det nok litt for avansert.

Jobber med sertifisering

Holmen forteller at interessen fra eksterne treningssentre har begynt å dukke opp, og at han har fått spørsmål om å lage en form for sertifisering for instruktører.

– Min mentor er Allan Fallrø på kettlebell-trening, og jeg er hans på barnetrening – så vi jobber litt med å se på dette sammen, så der vil det komme noe.

– Hva med det økende kroppsfokuset og antidoping?

– Vi snakker mye om det med juks, og understreker at det driver vi ikke med – for barn har en tendens til å ta snarveier.

– Vi har ingen hendelser eller situasjoner rundt dette med de som trener her hos meg. Men så har vi heller ikke fokus på kropp og å bygge muskler for å bygge muskler. Alt handler om at vi skal mestre det vi holder på med. Vi bruker ikke repetisjoner, men jobber ut fra tid: For eksempel; skal du bli god i håndball er dette en viktig øvelse. Vi bruker hele tiden andre innfallsvinkler enn kroppsfokus.

Mange kommer til å prøve

Prisen for å delta på Cross Kids eller Cross Teen er 599 kroner i måneden, og det er tre måneder bindingstid.

Alle skal bli sett (Foto: Hos Ronnie)

– Det er for én økt i uka. Jeg får spørsmål om vi kan ha flere, men vi har korte økter på 45 minutter, og forklaringen er at da rekker det ikke å bli kjedelig. Blir det for lange økter, blir det kjedelig og det er det barna husker når de går hjem.

– Hvis du ser litt fremover; to til fire år. Hvordan vil dette med styrketrening for barn ha materialisert seg i treningssenterbransjen?

– Jeg tror at veldig mange kommer til å prøve, og at veldig mange kommer til å mislykkes. Og det vil dukke opp noen nye, yngre aktører som kanskje er nærmere barna i alder, som kommer til å finne nye nisjer innenfor trening av barn og unge – og vil lykkes.

– Det er de som mener at barn ikke skal trene styrke?

– Det er kunnskapsløst. All dokumentasjon viser at barn har godt av styrketrening, men det må selvfølgelig gjøres riktig. Det eksisterer myter om at styrketrening er veksthemmende og at du ødelegger skjelettet fordi det er mykt, men det er bare tull. Det er de som ikke rører seg som blir syke, fastslår Holmen.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]