3T Solsiden har mange avtaler med bedrifter som tilbyr trening til sine ansatte. DNB har en rammeavtale som gir de ansatte gruppetimer på senteret og energipauser internt i bedriften.
Daglig leder Sissel Holen ved 3T Solsiden forteller at markedet for bedriftstrening oppleves som positivt.
– Bedriftene «er på» og interesserte i å finne løsninger for sine ansatte. Både ved å legge til rette for happenings i form av enkeltstående timer, men også regelmessige timer – enten i form av gruppetimer eller at bedriften helt eller delvis dekker medlemskapet for sine ansatte, sier hun.
På 3T Solsiden er det nesten 40 bedrifter som har en eller annen avtale for sine ansatte. Fire av dem har egne, organiserte gruppetimer. En av bedriftene er DNB.
Banken har avtale om fire faste timer i uka: en crossfit, en yoga, en styrketrening og en intervalltrening – slik at det skal være noe for enhver smak.
Senker terskelen
– Den store fordelen med bedriftsspesifikke gruppetimer er at vi når en del mennesker som ikke ville valgt treningssenter som sin arena eller ikke trent i det hele tatt. De får en kollega å trene med og terskelen blir lavere, fastslår Holen.

Hun forteller at bedriftene ofte vil ha lukkede timer, selv om de minste bedriftene åpner for andre medlemmer for å få gruppefølelsen.
– De fleste vil ha tilbudet som «team building», for å styrke kommunikasjonen og bygge relasjoner. Vi blir veldig godt kjent med de ansatte og de har en fast instruktør. Da er det mye lettere for oss å legge til rette nivå, og tilpasse treningen. Det er veldig god stemning på bedriftstimene, forteller Holen.
Populært tilbud
– Det har blitt en «snakkis» det med å delta på trening. Det er et positivt tiltak og bygger opp under oss som arbeidsgiver, fastslår HR Business Partner Haakon Stene i DNB.
Han forteller det over tid har vært en økning i antall deltakere, og at de har justert tilbudet underveis. I starten hadde DNB seks gruppetimer på 3T Solsiden, men erfaringen viste at de tidligste morgentimene med spinning var lite besøkt.
– Da kom vi opp med ideen om å kutte morgentreningen, men vi fikk til gjengjeld muligheten for at alle DNB-ansatte kan delta på alle timer som starter før klokken 14 – innenfor avtalen vi har med 3T Solsiden. Det blir satt umåtelig stor pris på av de ansatte, sier Stene.
Men kanskje enda mer populært enn gruppetimene, er energipausene 3T Solsiden arrangerer hos DNB hver tirsdag og torsdag.
– Det kommer en instruktør fra Solsiden som kjører en ti-minutters økt, etasje for etasje. Det er det mange som deltar på.
På gruppetimene er det varierende deltakelse, men økende og avhengig av sesong. Et tyvetalls deltakere på noen timer og færre på andre, ifølge Stene.
Påviste effekter
Dagens Næringsliv har tidligere omtalt en dansk studie som viser at en intensiv time fysisk aktivitet i uken kan gjøre folk friskere og flinkere på jobb.
I undersøkelsen fulgte man rundt 400 kontoransatte over to år for å kartlegge effekten av fysisk aktivitet – 194 ble inndelt i en treningsgruppe, mens 195 ble definert som kontrollgruppe.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Treningsgruppen fikk en time intensiv trening i arbeidstiden per uke – og ble oppfordret til 30 minutter moderat aktivitet seks dager i uken på egenhånd.
Treningsgruppen kunne vise til et fall i korttidssykefraværet på 49 prosent – arbeidsevnen økte med fem prosent og produktiviteten økte med 5,5 prosent sammenlignet med kontrollgruppen. Den generelle helsen økte med 11,5 prosent.
Ansvarlig arbeidsgiver
Haakon Stene forteller at DNB jevnt over har lavt sykefravær – under fem prosent – og at de ikke har sett noen utvikling den ene alle andre veien som følge av treningstilbudet.

– Bakgrunnen for at vi har et slikt tilbud er at vi er en ansvarlig arbeidsgiver, og vi vet at oppbrudd og bevegelse er positivt for ansatte som bruker mye tid stillesittende foran pc-en. Hvis det hadde vært nødvendig med et businesscase på dette, så hadde man nok gjort det, sier han.
Stene beskriver avtalen med Solsiden som vinn-vinn.
– Det er mange som har sagt de synes dette er et veldig bra tilbud, fordi de lenge har tenkt på å melde seg inn, men synes ikke de trener nok til å forsvare et fullt medlemskap. Nå har de muligheten til å bruke tilbudet rett før jobb – eller hvis leder tillater det – sette av en time i arbeidstiden.
Stene legger til at treningstilbudet også fører til at man treffer kolleger man vanligvis ikke møter. Man blir kjent med hverandre på et litt annet nivå, og blir mer sosiale og åpne når treningstøyet kommer på.
Tror på vekst
Skatt på trening har lenge vært en kampsak for bransjen og Virke Trening. Sissel Holen sier det er uforståelig at dette ikke har blitt tatt tak i av myndighetene.
– Det er en utrolig merkelig prioritering når man ser på sykefraværet, og vi vet at trening og aktivitet har mye å si. Hvis skatteleggingen forsvant hadde det virkelig løsnet i bedriftsmarkedet, sier hun.
Til tross for dette, tror hun markedet for bedriftstrening kommer til å vokse. Det er ingen tegn til at tøffe tider i deler av næringslivet medfører kutt i bedriftstreningstilbudet.
– Bedriftene setter trening og helse høyt, fastslår Holen.
Har rammeavtale
DNB har en rammeavtale med 3T Solsiden og betaler ikke medlemskap for sine ansatte. På den måten blir det heller ingen fordelsbeskatning for den enkelte – som ville vært tilfellet hvis bedriften betalte et fullt medlemskap.
– Her er det bedriften som har en rammeavtale som omfatter fellestimer og energitrim. For å bruke DNBs tilbud om trening trenger man kun å vise frem adgangskortet sitt. Rammeavtalen baserer seg i hovedsak på gruppetimene for DNB-ansatte, sier Stene.
I likhet med Holen tar han det som et positivt tegn at i perioder med store interne omstillinger og tøffe krav, har det ikke vært snakk om å kutte ned på treningstilbudet i banken.