Vil inntoget av wattmåling i spinningssalen fortrenge vanlige pulsbaserte systemer? Nei, mener Sportskompaniet som opplever sterk vekst i salg av pulsbelter og klokker.
Watt-syklene skal erobre spinningsalene for å gi medlemmer som ønsker det mer eksakt måling – og lokke utendørssyklisten inn til spinningsalen.
Men for majoriteten av medlemsmassen er teknologibegrepene høytflyvende. For mange er selv pulsbasert trening komplisert, selv om teknologibevisstheten er på vei opp.

– En fare med teknologikjøret er at vi beveger oss for fort. Hvis folk ikke forstår teknologien blir det ingen suksess. Det finnes mange eksempler på det rundt omkring på sentrene. Selve teknologien er ikke noe annet enn en motivator, men den kan gjøre treningen mer interessant fordi man forstår og lærer mer, hevder salgssjef Thomas Ingebrigtsen i Sportskompaniet.
Størst på puls
Sportskompaniet har holdt på med pulssystemer og klokker siden 2008. Ingebrigtsen forteller at teknologi på treningssenteret på ingen måte er nytt, men vi beveger oss inn i nye faser. Forståelsen er på vei opp hos de som driver sentre, og medlemmene blir stadig mer teknologibevisste.
– I dag er vi på ca. 170 sentre i Norge, og vi er den største aktøren på pulssystemer. Vi opplever en ekstrem vekst i salget av pulsbelter – og nådde en omsetning på en million kroner sist uke. Og det er mye når det er snakk om belter og klokker, forteller Ingebrigtsen.
Konseptet til Sportskompaniet er pulssystemet iQniter der medlemmene selv kjøper pulsbelter fra treningssenteret, og gjerne også klokke om man ikke velger å gå for integrasjon med smarttelefon eller andre typer «wearables».
Personlige belter eliminerer utgifter og arbeid knyttet til belter som slites ut og må erstattes. iQniter brukes både i spinningsalen og innendørs løpesaler.
Advarer mot farten
Ingebrigtsen er klar på årsaken til vekst: – Vi har to viktige parametere. Det ene er å sørge for at driften går som den skal – det vil si at det er et opplegg for resepsjon og instruktører, og at medlemmene umiddelbart forstår bruken. Det andre viktige er at vi kurser de ansatte og medlemmene – både direkte og indirekte. Vi lærer dem litt mer om trening, alle har jo et treningsmål, fastslår han.
Ingebrigtsen mener vi bare har sett begynnelsen av teknologibruken, men advarer mot farten.
– Det har vært en skikkelig endring av fokus siden 2012. Men det er likevel ikke slik at man umiddelbart klarer å lære seg dette. Ofte hopper sentrene på all mulig teknologi uten å kunne det selv, og får dermed ikke utnyttet den.
En typisk feil
Ingebrigtsen fastslår at han er blant dem som besøker flest treningssentre, med over 200 besøk i året.
– Teknologi er fortsatt nytt for mange, og kunnskapsnivået der ute kunne vært høyere.
Han mener at det vil forandre seg etter hvert som de som jobber på sentrene får mer kunnskap, men hastverk kan fort gjøre ting vanskeligere enn det burde vært.
– En typisk feil er å tro at «dette skjønner folk, tut og kjør», og så bommer vi totalt. Det er veldig lett å høre på de som «skriker høyest», teknofolkene, som skal ha watt, blinkende lys og strober – men det er en liten del av treningsmassen. Sentrene må ha teknologi som ivaretar «hvermansen» blant medlemmene, samtidig som man stimulerer de som størst interesse for teknologiske hjelpemidler. Man må ikke se seg blind på teknologi, fastslår Ingebrigtsen.
Mennesket i sentrum
Han mener pulstrening er enklere å forholde seg til for folk flest.
– Pulsen forteller deg noe om din generelle fysiske form, om du trener fornuftig i forhold til ditt mål, uansett om det er å komme i bedre form, gå ned i vekt eller bare å komme i gang med treningen. Watt er gjerne mest for dem som har behov for å forbedre sin prestasjon til for eksempel utendørssesongen, sier Ingebrigtsen.
Han legger til at iQniter legger til en wattløsning i år som en tilleggsløsning, uten ekstra kostnad.
– Men det forandrer ikke vårt syn på teknologihysteriet. Det er menneskene det kommer an på, sier Ingebrigtsen.