annonse

annonse

– Ta tapene nå, 2020 blir et «møkkaår» uansett

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Det sa administrerende direktør Morten Hellevang i EVO under Qicrafts webinar tidligere denne uken. Tipsene for oppstart og håndtering av krisen er å kommunisere, ha kontroll på likviditeten og ha en plan for renhold og gjennomføring av trening etter oppstart

Det er vanskelig å vite eksakt hva man skal forholde seg til i og med bransjestandarden for smittevern for treningssenterbransjen ennå ikke er klappet og klar.

Qicraft tok likevel initiativ til et webinar for bransjen; hvor blant annet administrerende direktør Morten Hellevang i EVO delte sine tanker og erfaringer rundt situasjonen etter nedstengingen og veien frem mot gjenåpning av treningssenter-Norge.

Hellevang malte et bilde av en kjede med skikkelig vind i seilene før hammeren kom den 12. mars. Kjeden hadde lagt bak seg et godt 2019, og hadde doblet driftsresultatet i januar og februar 2020, sett i forhold til 2019.

– Vi hadde også satt av 10 millioner kroner til utbytte, fortalte Hellevang.

Han anslår at EVO så langt har tapt 40 mill. i omsetning. Fire prosent av medlemsmassen har sagt opp sitt medlemskap og mange tusen har fryst medlemskapet. Og kjeden har ennå ikke fått noen kontantstøtte, fordi veksten år over år førte til at søknaden måtte gjennom en revisjon.

Varsom medlemskommunikasjon

Den 12. mars prioriterte EVO å ha den mailbaserte kundeservicen åpne, verken salg/marked eller økonomifunksjonen ble permittert.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Så satt vi en strategi om at vi ønsker å ha med oss flest mulig medlemmer ut på andre siden, og at vi skulle ta tapene nå. 2020 blir et møkkaår uansett, så får vi heller bygge butikken etterpå, sa Hellevang.

I sin kommunikasjon med medlemmene har EVO trådt varsomt, og trekk for medlemskap er ikke sendt.

– Vi har heller ikke bedt om at medlemmene skal betale. Som landsdekkende kjede får vi ikke mye sympati – slik mindre lokale sentre kan få. Vi har heller ikke kommunisert mye med medlemmene. Vi ser at sms og epost utløser oppsigelser, men vi har økt kommunikasjonen i sosiale medier, sa Hellevang.

Kommunikasjonen med PT-ene (som er de som bemanner EVO-sentrene, red.anm.) har på den annen side vært hyppig. Hellevang fortalte at det går ut informasjon et par ganger i uken til disse.

– Kan ikke være politi

Fra 1. juni henter kjeden inn alle ansatte tilbake. Områdelederne skal reise rundt å ha opplæring i vask og rutiner – og sjekke alt utstyret.

Hellevang regner også med at det kommer til å bli begrensninger på antallet som kan være på et gitt treningssenter samtidig. Derfor har EVO laget en realtime-løsning slik at medlemmer kan se status på sitt senter, og mønsteret i etterkant og i fremtid.

– Utfordringen er at bransjestandarden ikke er ferdig eller godkjent. Vi vet ikke hva vi skal følge, så situasjonen er krevende, sa Hellevang.

Erfaringer fra andre land EVO opererer i, gir heller ikke entydige svar om hva man kan forvente seg etter åpningen er et faktum. I Sveits kreves det 10 kvm. per medlem og i Tyskland skal det være tre meter mellom hver trenende.

– Bransjen kan ikke påta seg å være politi. Vi må forvente at medlemmene kan ta eget ansvar, men vi stenger garderober og dusjer og kobler fra halvparten av møllene, fortalte Hellevang.

I Sveits fant man ut at markering på gulv hadde liten effekt – og i Finland prøvde man plasthansker.

– Det var ingen suksess. De er dyre i innkjøp og de er svette – så et hanskekrav ønsker vi å unngå, fastslo Hellevang.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Ingen entydige svar

Erfaringene fra de tre landene som har holdt åpent eller nylig har åpnet, gir heller ikke et entydig bilde på hvordan medlemsutviklingen blir.

I Finland, som har holdt åpnet hele tiden, hadde man kun 68 prosent av besøket i forhold til samme periode i fjor. 15 prosent færre kunder, men salget økte med 27 prosent. Konklusjonen er at det datt ut mange, det er færre som kommer – men salget er bra når ting roer seg.

I Sveits var det kun 60 prosent besøk, sett i forhold til samme periode i fjor – men salget var 15 prosent høyere, selv om churn-raten var like høy. I Tyskland, der EVO kun har ett senter, er besøkte halvert i forhold til i fjor, salget er også lavere.

– Konklusjonen fra disse landene er at det er vanskelig å vite, vi har ingen entydige svar. Men vi tror på en treg sommer, men en god høst. Økonomisk sett planlegger vi «å tape et helt år», slik at vi ender tilbake der vi var i fjor. Det viktigste er å passe på likviditeten, fastslo Hellevang.

LES OGSÅ: Hoppet av Facebook og brettet opp ermene

LES OGSÅ: EVO åpner to nye treningssentre på Vestlandet

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]