annonse

annonse

AnnieOne: Tar med kundene ut året rundt

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

I Fossum-marka har Annie Manshaus Lingjerde skapt sitt eget «treningssenter». AnnieOne har holdt koken i 15 år med gruppetrening ute hvor hovedingrediensene er stavgang og sleping av bildekk. Det har også resultert i boken «Styrke i livet – en annerledes treningsbok».

Annie Manshaus Lingjerde er en treningsaktør utenom det vanlige. Hun har drevet AnnieOne på Fossum i Bærum siden 2004 og kundene melder seg periodevis på aktivitetene som foregår ute hele året. Mye av treningen skjer med stavgang, og ofte med et 3-4 kilo tungt bildekk som «bagasje».

– Naturen er mitt helsestudio. Jeg begynte med utetreningsgrupper for 15 år siden og primærøvelsen var stavgang, som var veldig in på 2000-tallet. Jeg meldte meg på et instruktørkurs i Lillehammer og var i grunn skeptisk til om dette kunne være noe.

– Men det åpnet seg en helt ny verden for meg, for jeg oppdaget at jeg kunne gjøre mye av de samme øvelsene som inne i Elixia hvor jeg var instruktør. Dessuten hadde jeg en stor øvelsesbank å ta av fra barmarkstrening som alpinist.

Naturopplevelsen er en viktig del

Annie er fysioterapeut og var på alpinlandslaget fra 1987 til 1992. Hun har mellomfag fra Norges Idrettshøgskole med trenerstudiet som fordypning og en dobbel Bachelor i psykologi og mellommenneskelig kommunikasjon fra Denver University.

Hun har også skrevet boken «Styrke i livet – en annerledes trening», som blant annet omhandler naturen som helsestudio, samspillet mellom det fysiske og det mentale, hvordan forstå kroppens signaler og din indre dialog – og sist men ikke minst ulike veier til helhet som kan pleie vår sjel.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Hun har flettet inn personlige historier fra sitt eget liv og knyttet det opp mot det faglige stoffet. Målet hennes er å nå ut med budskapet om bevegelse både på det fysiske og mentale planet til folk på grasrotnivå.

– Jeg oppdaget at det er annerledes å trene folk ute enn inne i en sal, hvor man gjerne trener til musikk og på et begrenset område. Ute blir det større avstander på folk, så fra begynnelsen var jeg veldig bevisst på å utarbeide gode pedagogiske verktøy slik at jeg kunne trene deltakerne mine til bedre fysisk form samtidig som de opplevde mestring. Naturopplevelsen er også en viktig del av trenings- og helsegevinsten, sier Lingjerde.

Har utdannet flere

– Hvordan akter en treningsøkt seg?

– Vi begynner med å gå som oppvarming og blir dermed kvitt dorskheten og trøttheten man eventuelt dro med seg. Vi går forskjellige runder fra gang til gang. Eksempelvis kommer vi til en lang, småkupert bakke. Her kjører vi enten intervaller opp og ned eller vi deler bakken opp og kjører noen korte drag med forskjellige stavgangsteknikker hvor vi trener kondisjon.

– Etter en «styrkepause» forsetter vi videre oppover bakken og øver andre teknikker, ny styrkesekvens, spenst og hurtighet.

– Jeg legger opp til en veldig variert trening. Øktene varer halvannen time. Dette er litt mot trenden, for mange kjører kortere økter. Men for å få trent både kondisjon, styrke, smidighet og balanse, og få tatt folk med på en tur i skogen, trenger man den tiden det tar.

Trening i marka. (Foto: Heidi Dokter)

Annie så hvilken glede og effekt deltakerne fikk av trening i naturen, og hun hadde tidlig en drøm om å nå ut til flere i Norge med denne kunnskapen og erfaringen.

– Det første steget jeg da tok var å utdanne andre fysioterapeuter og treningspedagoger. Spesielt mange fra Frisklivssentralene rundt om i landet har fått både stavgang, styrke og dekktrening på timeplanen. Deretter utviklet jeg et sett med styrketreningskort som tåler vær og vind.

– Med boken er det også større etterspørsel etter foredrag. Det er spennende å nå i større grad våge å sette helheten på dagsorden. I mine øyne kan treningsbransjen bli litt for snever i sin kommunikasjon mot folket.

Må kjenne terrenget

Annie så ganske tidlig at kombinasjonen toppidrett og fysioterapi er ideell.

– Som idrettsutøver vil man trene effektivt og som fysioterapeut vil man trene funksjonelt, forebygge skader og likevel hjelpe folk til å begynne å trene, selv om de har begrensninger. Jeg setter sammen øvelser ut fra deltakernes forutsetninger og de har åpenbart nytte og glede av dem.

Før gruppene begir seg ut i naturen har Annie forberedt seg godt.

– Jeg besiktiger terrenget, vurderer underlaget og hvor bredt, bratt og langt det er. Jeg må også ta hensyn til hvor god form folk er i. De som trener hos meg har ganske forskjellig formnivå. Kunsten er å gi treningseffekt til alle, slik at de som er veldig spreke ikke blir stående og vente på de andre, men at alle er i aktivitet hele tiden og at pulsen ligger på det riktige nivået.

Skånsomt og effektivt

En del av treningen skjer ved at man går med staver og trekker bildekk. Her er det flere menn med i gruppen enn under ren stavgang og styrketrening. Annie har et eget depot med dekk og trekkseler som deltakerne får låne.

– Hvilke hensyn må man ta når man sleper noen kilo etter seg?

Gruppetrening med dekk. (Foto: Heidi Dokter)

– Vi bruker det terrenget som er egnet, og med dekk på slep går vi ikke så mye på stiene hvor det er røtter og steiner. Vi bruker steder med barkunderlag, og i Fossum-marka er de ikke så vanskelige å finne. Vi kan også benytte grusveier. Blir det for ujevnt, må vi bære dekkene et stykke.

– Mange blir overrasket over hvor gøy dekktrening er når de først har prøvd. Det kan virke sært og kanskje ville mange tro det var altfor tungt. Men det er det som regel ikke. Dekktrening er både skånsomt og effektivt. Overvektige, for eksempel, kan ha god nytte av dekktrening. De er som regel sterke, men gjerne for tunge til å løpe. Her er det bare å tørre å prøve!

Kundene er godt voksne

– Trener dere ute hele året?

– Dette er en fin vinteraktivitet, noe man kanskje ikke skulle tro. Men det er fint å komme seg ut i mørket og trene på en brøytet skogsvei med flott natur rundt. Det kan være tungt å dra seg ut klokken åtte en mørk mandag kveld, men så kommer man inn i skogen og får en flott naturopplevelse med måneskinn og nysnø.

– Ren stavgang trener vi fra rundt april til november. I vintermånedene trener vi også innendørs med aerobic og styrketrening med manualer. Det foregår på Fossum klubbhus hvor jeg leier meg inn.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Annies kunder er godt voksne på mellom 40 og 70 år, og størrelsen på gruppene varierer fra 20 til 30 deltakere.

– De som deltar på gruppene kunne gjerne vært medlemmer på et treningssenter, men de foretrekker å trene ute isteden. Området rundt Fossum er en perle og dette er nok en av grunnene til at gruppene mine er blitt populære. Terrenget er veldig variert, med lange bakker, korte bakker, smale stier, grusveier, vann og flotte utsiktspunkter.

– Hender det at folk dropper deg og drar ut i naturen for trening på egenhånd?

– Jeg opplever ikke det. Man blir mer motivert for treningen når man på en måte har forpliktet seg i et opplegg. Å trene i en gruppe betyr dessuten noe rent sosialt, og jeg legger opp til hygge og avslapning på slutten av økten.

Ingen planer om å utvide

– Hvordan går det økonomisk?

– Jeg slipper jo å leie lokaler i og med at treningen skjer ute i naturen. Etterhvert som jeg har fått mer erfaring har gruppene også vokst. Men når gruppen nærmer 30 deltakere, har jeg gjerne med en hjelpetrener, og vi deler da gruppen i to slik at det ikke blir for trangt.

– Jeg selger ikke medlemskap. Deltakerne er med på fra 6 til 10 økter. Noen velger å trene to ganger per uke. Etter dette kan man melde seg på en ny kursperiode.

Annie omsetter for mellom 500 000 og 750 000 kroner i et normalt godt år, og per sesong trener hun fra 50 til 70 deltakere. Det er et nivå hun er komfortabel med.

– Noen har rådet meg til å utvide med flere timer og ansette instruktører, omtrent som på et treningssenter. Men om en instruktør da skulle melde forfall, må jeg steppe inn og ta de timene også. Og fordi jeg har fire barn har ikke dette vært forenlig med familiesituasjonen.

– Blir man overbelastet kan det gå utover helsen og motivasjonen. Man må ha lysten til både å trene seg selv og andre. Dessuten er jo også målet mitt å nå ut til Norges befolkning og da må jeg ha tid og overskudd til å utvikle og gjennomføre de prosjektene jeg drar i gang og får forespørsler om, sier hun.

LES OGSÅ: Vil spre Trening UTE til hele Norge

LES OGSÅ: The Mountain Fitness: Absolutt helt naturlig

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]