annonse

annonse

Teknologi gir lønnsomhet i sanntid

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Internet of Things (IoT) inntar treningsbransjen. Ny teknologi gir kontinuerlig info om hvor lite eller hvor mye treningsapparatene brukes og slites. Og snart kommer den virtuelle PT-en.

Siden høsten 2017 har Meshtech samarbeidet med SATS Elixia om et pilotprosjekt hvor man implementerer en unik teknologi for mer effektiv drift og økt lønnsomhet.

– Vi monitorerer treningsapparatene, og bruksområdet er i forhold til hvor mye treningsapparatene benyttes. Man kan for eksempel se hvor stor utnyttelsesgrad et bestemt treningsapparat har i forhold til de andre. På grunnlag av denne informasjonen kan man avgjøre om man skal kaste ut et apparat og erstatte det med et som er mer populært, sier gründer og daglig leder John Gunnar Haugenes i Meshtech.

Han legger til at dette bare er begynnelsen. Etterhvert vil selskapet, sammen med SATS Elixia, utvikle flere applikasjoner.

Kan spare mange penger

Meshtech er en utvikler og produsent av Bluetooth Low Energy (BLE) -enheter for trådløs kommunikasjon. Blant kundene er Kongsberg Maritime og Telenor. Den norskutviklede teknologien gir brukerne presis posisjon for hvor mennesker og gjenstander til enhver tid befinner seg.

På et stort sykehus kan man for eksempel lett få oversikt over ledige senger. På institusjoner for demente vet man med sikkerhet hvor pasientene oppholder seg, og når man på flyplasser trenger en rullestol straks etterat et fly har landet, gir teknologien info om hvor man kan hente en.

I industrien gir sporingsenhetene full orden på verktøy og annet teknisk utstyr.

Når IoT-teknologien registrerer hvor mange timer treningsapparatene har vært i bruk, vet man når de trenger overhaling og hvordan man skal legge opp serviceintervallene.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Og om man har 20-30 tredemøller ved siden av hverandre, er kanskje den som står innerst i et hjørne mest brukt, mens den ved siden av nesten ikke har vært i bruk. Når man vet dette, kan man flytte rundt på apparatene, få en jevn slitasje og dermed lengre levetid på utstyret.

– Man kan oppnå en ekstrem besparelse i kroner og øre. Vi registrerte for eksempel to tredemøller – den ene hadde gått hundre timer, mens den som stod ved siden av bare hadde gått fire timer, forteller Haugenes.

Virtuelle PT-er

Ved hjelp av teknologien kan man også se hvor mye folk som er inne på senteret og hvor på senteret de befinner seg – og kan dermed optimalisere plass til flere mennesker.

Daglig leder John Gunnar Haugenes i Meshtech. (Foto: Meshtech)

– Tanken er å knytte kunden/brukeren mer til apparatene. På hvert apparat står en sensor, og de kommuniserer via Bluetooth Low Energy. Her kan medlemmene bruke sin egen mobiltelefon, eller armbånd som vi produserer, og senteret får info om hvor mye kunden benytter apparatene; hvilke typer apparat og antall minutter.

– Man kan senere bruke maskinlæring og lage virtuelle, personlige trenere for å gi medlemmene en grundigere treningsveiledning. Dette kan bli neste generasjons PT. Medlemmene kan også være online med senteret sitt, sitte hjemme og se om det er mye folk der, og hvor stor kø det er foran favorittapparatene deres, sier Haugenes.

Skal jobbe med treningsbransjen

Meshtech ble etablert i 2012 og utviklingen begynte for alvor å skyte fart i 2014. Selskapet har laget konsepter til en rekke forskjellige industrier, og noen er solgt utenlands.

– Vårt hovedkontor ligger i Arendal, her sitter prosjektledere og teknisk team. Administrasjonen er i Oslo. Vi har også et utviklingsteam i Kiev, ett i India samt produksjon i Kina. I Norge har vi for øyeblikket et team på 30 medarbeidere.

– Vi jobber mot et veldig voksende marked, og vi har en bratt vekstkurve og stor økning i omsetningen, sier Haugenes som også vil fokusere på treningsbransjen fremover, både i Norge og utlandet.

Haugenes sier at de foreløpig ikke har jobbet med andre store kjeder i treningsbransjen i Norge eller i andre markeder.

– Det skyldes at vi ikke har hatt kapasitet. Vi har prioritert å kjøre piloten med SATS Elixia før vi går videre. Vi vil etterhvert gjøre produktet vårt kjent også for andre treningsaktører. Teknologien vår gir utrolig mye nyttig data som kan hjelpe bransjen til optimalisering av driften, vedlikehold, totaloversikt og økt lønnsomhet, fastslår Haugenes.

annonse

Senterpartnere

Leverandørpartnere

[l_slider]