annonse

annonse

The Mountain Fitness: Absolutt helt naturlig

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Gratis motbakker istedenfor kostbare tredemøller. Topografien i fri norsk natur byr på utallige «apparater» for variert trening. Kundene til The Mountain Fitness har til og med trent ute i full orkan. Nå ønsker gründer Marit Reinkjøp å bredde konseptet hun har skapt.

Selskapet bak heter Energi & Treningsglede, og da virksomheten startet i 2012 ble The Mountain Fitness på en måte verdens største treningssenter: For «lokalene» som gründer og daglig leder Marit Reinkjøp inviterer til, er det fantastisk flotte terrenget rundt Narvik, som kan måles i kvadratkilometer.

Høyt under taket er det også, og ingen har ennå hatt noe å utsette på ventilasjonen…

– Jeg vil med en gang understreke at dette ikke er et opplegg for fjellvandring. Vi utfører trening, eksempelvis motbakkeløp, tabata, styrketrening, yoga og pilates. Øktenes varighet er som på et innendørs treningssenter. Om sommeren har vi også hatt zumba og trening til musikk. Det nærmeste vi kommer turer, er stavgangkurs, fastslår Reinkjøp.

Ble «tvunget» til nytenking

The Mountain Fitness bruker det utstyret som fjellet gir – steiner, benker, trær, motbakker og fjellsider. Etter å ha vært 15 år i SATS, og jobbet fulltid som allroundinstruktør med trening på ledernivå, konstaterer Reinkjøp at hun nå er like godt gjennomtrent av uteaktivitetene som da hun jobbet inne på senteret.

– Vi trener i fjellet som ligger midt i Narvik by, ikke så langt unna alpinanlegget og lysløypa. Det tar kun 10-15 minutter å gå fra Narvik sentrum. Området er et kjempestort eldorado for utetrening i fjellet – og jeg er glad for at det var jeg som først kom på ideen.

– Og hvordan fikk du ideen?

– Jeg drev med utetrening da jeg jeg jobbet i SATS også, på sommertid. For noen år siden fikk jeg en skade; jeg slet bort fettputen under fotsålene. Det var enormt smertefullt og jeg måtte sitte i ro i tre måneder. Jeg innså at jeg ikke kunne fortsette å hoppe og sprette rundt på parketten i et treningslokale.

Gründer Marit Reinkjøp i The Mountain Fitness.

– Men jeg elsker å trene, og jeg hadde en coach som anbefalte meg å satse på utetreningen min. Hun ga meg en 48 timers frist til å utarbeide mitt eget treningsopplegg. Etter to døgn hadde jeg notert vanvittig mange ideer, og hun forsto at dette hadde ligget i bakhodet mitt en god stund.

– Etter å ha jobbet for andre i 15 år hadde jeg også en drøm om å starte for meg selv Jeg er en gründer-spire og elsker å finne på ting selv og styre min egen dag.

Gjennomføres uansett vær

Dermed var Narviks – og kanskje Norges – mest spesielle treningsvirksomhet et faktum. Reinkjøp tenkte først at utetreningen skulle gå fra april til september. Men da høsten kom, spurte gruppedeltakerne om de ikke kunne fortsette gjennom vinteren.

– Dermed måtte jeg lage konsepter for hva vi skulle gjøre vinterstid, når snøen er dyp og det blåser storm og orkan. Vi er jo i Nord-Norge hvor det virkelig er vær, og mørketid!

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Om vinteren har vi lys fra lysløypene og i tillegg bærer deltakerne hodelykter. Vi har faktisk trent i orkan styrke tre ganger. Vi har trent i minus 23, og i plaskregn. Men vi har selvsagt også trent i midnattssol og under nordlyshimmelen, så jeg vil si at treningsmiljøet vårt er spektakulært, forteller Reinkjøp.

Vei oppkalt etter seg

– Vanskelig å dra med folk i ruskevær?

– Det er ikke ofte vi har orkan i Narvik. Det har skjedd tre ganger på de seks årene jeg har drevet The Mountain Fitness. Og vi har hatt snøstorm hvor man nesten ikke ser eller hører noen ting – med over 20 deltakere på utetrening. Vi måtte legge treningen til et sted hvor vi var i le, fordi det fløy så mange gjenstander i luften…

– Det går forøvrig en vei, en sirklet motbakke opp til skiløypa. Den er ca. en kilometer lang, og vi bruker den hele tiden. Veien er nå døpt til «Marits gate» med gateskilt og det hele…

Solid bakgrunn

Utetreningen er på et profesjonelt nivå, og Marit har solid bakgrunn fra treningsbransjen med 15 år

i SATS- og Spenst-kjeden som koordinator på gruppetrening, som allroundinstruktør, som PT og treningsveileder.

– Jeg har også vært kursansvarlig for andre instruktører, stått for opplæring og evaluering og timeplanlegging. Jeg har mange kombinasjoner fra bransjen, som gjorde det veldig lett å starte for meg selv.

– Jeg har også en bachelor i markedsføring, grunnfag i psykologi og kommunikasjonsvitenskap. Og jeg har mye erfaring fra salg og markedsføring, noe jeg nå har stor nytte av.

Grønt konsept

For The Mountain Fitness har hun så langt utviklet over 40 utetreningskonsepter. De er alle basert på kjente treningsmetoder.

Organisert utetrening byr på stor variasjon.

– Jeg er veldig oppdatert på det som skjer i USA; om det kommer noen nye metoder jeg kan dra inn og som vi kan utføre utendørs med de midlene som er tilgjengelige i naturen. Vi drar altså ikke med oss kettlebells eller vekter ut i det fri. Jeg kaller dette for et grønt treningskonsept.

– Da jeg planla The Mountain Fitness, gikk jeg i fjellet og så meg rundt for å finne ut hva vi kunne gjøre.  Jeg betraktet situasjonen med nye og åpne øyne, og sa «Nå er alt mulig!». Det ble også slagordet mitt.

– Hvordan var det å dra virksomheten i gang?

– Jeg ble overrasket over den store interessen. Da jeg startet opp, sendte jeg e-poster til alle jeg kjente, og før «premieren», den aller første treningstimen, hadde jeg solgt over 100 klippekort. I Narvik bor det 19 000 mennesker, og byen har mange treningssentre, så jeg var veldig godt fornøyd med responsen.

– Jeg er en liten nisjevirksomhet og kan ikke sammenlignes med de store kjedene som er etablert i Narvik. Men jeg er nok like stor som flere av de frittstående, privateide senterne.

– Hvor mange trener sammen med deg?

– Vi er i snitt mellom 15 og 20 på hver gruppe, og noen ganger 25. Jeg har også hatt grupper på 50. Det avhenger av hvilken trening jeg tilbyr og når folk har tid til å komme. Jeg har trening to ganger daglig, 5-6 ganger i uken. I tillegg kjører jeg PT og gruppetrening.

Har blitt et levebrød

– Hvordan er økonomien?

– Jeg selger klippekort med 10 klipp som koster 1100 kroner, og det har for øvrig en utløpsdato, for da bruker folk kortet sitt. Denne betalingsformen har jeg hatt fra starten av. Man skal jo også leve av dette. Det har tatt tid å utvikle konseptene, og jeg er heldagsbeskjeftiget som treningsleder.

– Jeg ønsker heller ikke å satse på lavpris; for hvis folk plutselig ikke kommer på trening, står man der uten en buffer. Jeg har jobbet 20 år i bransjen, har treningsutdannelse og ønsker at dette skal være et levebrød. Og med lavpris kan man i hvert fall ikke gi gruppetrening, PT og veiledning slik som jeg tilbyr.

Sleivete kommentarer

Landets mest oppsiktsvekkende treningstilbud har selvsagt ikke unngått oppmerksomhet, noe Reinkjøp ikke legger skjul på.

– Jeg har fått høyst varierende kommentarer til virksomheten min. Noen kaller det for «kjerringtrening», mens andre mener at treningen er altfor tøff og hard. Men alle får jo trene på sitt nivå og gjøre det de klarer.

Treningsglede ute uansett vær – vinter som sommer.

– Min treningsfilosofi er at man må ut av komfortsonen for å få en gevinst, så jeg pusher på for å få en innsats. Men jeg har også rolige langkjøringsøkter, og vi har yoga. Jeg tilbyr, alt i alt, en god kombinasjon. Og hvis det kommer nybegynnere som er i dårlig form, så får de trene kortere, løpe langsommere, utføre aktivitetene på en enklere måte og ta flere pauser. Det er ikke noe treningsdiktatur jeg har satt i gang.

– Men kanskje litt som militære på utmarsj..?

– Jeg har da også hatt med både soldater og befal på trening, og de ble helt utslitt etter en god tørn. Men de hadde det gøy, og det viktigste for meg er selve treningsgleden; at vi har det artig i et sosialt felleskap. Vi kjenner hverandre svært godt, og nye kunder blir straks inkludert i felleskapet.

– Folk sier at treningen min er et helt unikt konsept, og besøkende som har vært med på drop in synes det er en fantastisk opplevelse og ønsker at de hadde noe tilsvarende på sitt hjemsted.

Vil spre konseptet

– Hvilken gevinst gir utetreningen?

– Utetrening i terreng gir veldig god balansetrening, noe man ikke får innendørs på et flatt gulv eller en tredemølle. Når vi løper, så løper vi over berg, knauser og bekker, i dyp snø og på is-holke. Alle disse forskjellige løpeforholdene får vi også når vi går, og vi trimmer muskulaturen på en veldig allsidig måte.

– Folk sier at utetreningen gjør dem gjennomtrent på en måte som de ikke oppnår ved innendørs trening. Jeg også veldig nøye på at vi kjører 3D: Trening i alle tre plan slik at kroppens muskulatur blir jevnt og balansert trent. Utetreningen gir også masse frisk luft, D-vitaminer og en bedre nattesøvn, noe deltakerne stadig vekk bekrefter.

Norge har nok av natur som egner seg for utetrening, og Reinkjøp ønsker å utbre treningsformen.

– Jeg jobber med en digital løsning for en kursportal, hvor jeg kan selge konseptet og gjøre systematisk utetrening tilgjengelig for hele landet.

– Jeg sammenligner nå mine 15 år med innendørs trening kontra seks år med utetrening, og jeg ser at de aktive får bedre formstigning, reduserer bruken av diabetes- og blodtrykksmedisiner raskere, og de får dessuten bedre fysisk styrke og kondisjon.

– Alle kan i prinsippet trene ute, men vi med fagkunnskap vet hvordan man skal legge opp treningen for at den skal gi best mulig effekt, fastslår hun.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]