Fitfactory har snart vært i drift i sju år. – Det startet med én PT, så to, og i dag har vi 15 privattrenere fordelt på tre sentre, sier gründer Christer Kjørsvik.
Fitfactory startet med et lite nisjesenter i Bergen.
– Tanken den gang var å konsentrere oss om et fagfelt vi synes er viktig; livsstilsendring og trening, forteller den ene av to gründere, Christer Kjørsvik.
Stig Færø-Landlie er medgründer og driver i dag Fitfactory på Grünerløkka i Oslo.
Fitfactory er egentlig en spinoff fra Fitworks som de to gründerne startet opp for 10 år siden; et online kostholdfirma. I dag er driften samlet under Fitfactory-navnet.
– Vi har vokst sakte, men sikkert. Etter hvert som det «baller på seg» med trenere, øker også porteføljen. Vi har et høyt kompetansenivå og en kundemasse som er veldig lojal. Vi har faktisk kunder som har vært med oss helt siden starten, så vi har en helt annen turnover enn et vanlig massetreningssenter, sier Kjørsvik.
Fokus på funksjonell trening
Fitfactory har i dag tre sentre: Et i Oslo og to i Bergen.
– Har dere planer om spredning?
– Akkurat nå er vi i en fase der vi er i ferd med å vokse ut av lokalene i Oslo, men vi har ingen konkrete planer om å åpne flere – selv om vi har ambisjoner om det på sikt. Vi skal være tro mot konseptet vårt, og tar heller veksten over tid. Det har vært en overetablering i bransjen, generelt sett, så vi har ingen hast, sier Kjørsvik.

Treningstilbudet er utelukkende basert på trening sammen med PT – eller privattrenere som Fitfactory kaller dem – enten alene eller i små grupper. Fitfactory-sentrene har heller ikke store utstyrsparker.
– Man finner ikke apparater hos oss. Vi baserer treningen på funksjonell trening med blant annet slynger, løse vekter og manualer – utstyr som gjør det mer interessant og krevende for en PT å jobbe her. Samtidig er det utfordrende for kundene på en annen måte. Det er tilbakemeldingen vi får fra våre privattrenere også: Å telle repetisjoner for en kunde på et vanlig treningsapparat er ikke veldig spennende. De fleste foretrekker å jobbe mer funksjonelt, forteller Kjørsvik.
Kun salg av timer
– Hvor mye dyrere er det for kundene å trene hos dere sammenlignet med et vanlig senter?
– Prisene våre er stort sett på nivå med det man betaler i vanlige sentre. I forhold til et massetreningssenter blir vi faktisk svært så konkurransedyktige på pris, for andre steder må man gjerne ha et medlemskap. Cirka halvparten av våre kunder er også medlem på et vanlig senter. Andre er flinke til å trene på egenhånd utendørs, og supplerer med privattrening hos oss. I tillegg får vi en del av dem som ikke finner seg til rette på et tradisjonelt treningssenter, sier Kjørsvik.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Fitfactory opererer ikke med medlemskap eller bindingstid. Kundene kjøper timer, ferdig med det.
– Kundene våre er som kunder andre steder: Noen av og på. Vi har gått bort fra å selge pakker, og sier at «vi er ikke bedre enn din siste treningstime». De fleste kjøper det som er deres personlige behov. Om det er tre, 17, 25 eller 62 timer er opp til kunden.
– Hvor mange kunder har dere?
– Siden vi ikke har medlemskap, varierer selvsagt antall aktive kunder hele tiden. I november har vi nok hatt et sted mellom 80 og 120 aktive kunder.
Har ikke blitt rike
– Hvordan er pengestrømmen? Fitfactory er registrert som et DA, uten innsyn..?
– Vi regner oss på mange måter fortsatt som under etablering, derav organiseringen. Vi er kun to eiere, og vi er veldig samkjørte. Senter nummer to åpnet vi et år eller to før planen, og det samme med senter nummer tre. Det har kommet litt på sparket. Driften går rundt, men ingen bør tro at vi har blitt rike, fastslår Kjørsvik.

Han legger til at alle privattrenerne er selvstendig næringsdrivende, men at de får en meget god «cut».
– Kundene er våre, mens privattrenerne trener dem på oppdrag for Fitfactory. Vi kniver ikke på honorar hele tiden, vi vil heller ha stabile ressurser.
Når det gjelder konkurransen i markedet, mener Kjørsvik at Fitfactory ikke konkurrerer med tradisjonelle treningssentre.
– Det vil i så fall være indirekte. Vi er så små at vi heller ikke blir regnet som en videre plagsom konkurrent av massetreningssentrene. For kundene er imidlertid trenden at de har blitt mer vant til å shoppe trening, sier han.