– Vi har bransjens høyeste gjennomsnittpris på medlemskap, fastslår daglig leder Kjetil Larsen i Sterkhelse. Sist helg åpnet senteret et eget areal med kondisjonsapparater for sine premium-medlemmer.
– Slik jeg ser det prøver stort sett alle å kapre de prosentene som allerede er aktive. Man markedsfører seg på kosmetikk og pris – og flytter medlemmene seg imellom. Vi vil ikke spise av den samme kaka, men prøver å skille oss ut med nye konsepter og tanker, utdyper Larsen.
Han er daglig leder og en av to gründere av Sterkhelse, et treningssenter plassert midt i smørøyet på hurtigvoksende Løren i Oslo.
Ordinært medlemskap hos Sterk koster 599 per måned, et premium-medlemskap koster 900 kroner. Gjennomsnittsprisen ved siste sjekk lå på 648 kroner i måneden.
Åpnet eget premium-rom
Hittil har premium-medlemmene hatt tilbud om ca. 30 PT Small Group timer per uke.
– Vi har ikke hatt så mye mer å tilby disse kundene, men nå har vi dedikert et helt areal med møller og sykler, hvor vi kommer til å levere PT-timer i grupper innen kondisjon – men kundene vil også kunne trene her alene, på et område hvor ordinære medlemmer ikke har tilgang, forteller Larsen.
Det nye arealet er et dedikert rom med ekstra god ventilasjon, Skillrun-møller og Skillrun-sykler. Sterkhelse er første senter i Norge med de nye syklene fra Technogym.
– Vi tror at folk kommer til å velge dette også for å kunne trene alene, få litt bedre luft, få seg litt frukt og ikke stå i kø for å vente på tur. Vi segmenterer enda mer innenfor PT Small Group og premiumkonseptet med dette, sier Larsen.
Rommet for premium-medlemmene ble åpnet i helgen.

– De fleste tar dette positivt, og det har vært en god etterspørsel etter oppgradert medlemskap, forteller Larsen.
Han legger til at de var litt redd for reaksjoner ala «jeg får ikke noe», derfor kombinerte de segmenteringen med en oppgradering av kondisjonsutstyret også for de ordinære medlemmene.
– Alle har fått bedre sykler og møller enn det de hadde, så da kan kundene velge: ha noe mer eller være på ordinær. Tilbudet vi hadde har blitt bedre, men man kan velge noe enda bedre.
Startet som klinikk
Av den totale medlemsmassen på ca. 1 400 medlemmer, ligger antall premium-medlemskap på mellom 10 og 13 prosent. Taket er satt på 15 prosent av totalmassen.
– Premium-medlemskap gjør at gjennomsnittprisen øker. Samtidig tror vi at det nye tilbudet vil gi mersalg til andre konsepter som personlig trening, forteller Larsen.
Men høy gjennomsnittpris har ikke alltid vært melodien. Sterkhelse har vært i drift ca. 3,5 år, og er tuftet på Løren-klinikken som var en ren muskel og skjelett-klinikk.
– Vi som driver dette har «alltid» vært i treningsbransjen, og hele tiden sett at det er en «missing link» mellom klinikk og trening. Mange har gått fra trening til klinikk, men vi startet omvendt. Vi ønsker å kalle oss et helsehus, og målet var å rekruttere fra de 85 prosentene som ikke går på treningssenter.
Overtok Avancia
– Vi startet med å pantsette hus og hjem. Det første året var tungt, vi måtte permittere og kutte kostnader, men så kom inntekten gradvis. Nå har vi god likviditet og positiv drift, sier Larsen.
Treningssenterdriften kom til da de overtok Avancia på Løren på tampen av 2014.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Vi klart å ha 500 medlemmer ved åpning en måned etter overtakelsen, ca. halvparten av de som hadde vært medlemmer fra før. Det krevde en lav pris uten binding, men det vi har gjort etter det, er å vaske listene og øke prisene gradvis.
Det er en øvelse Sterkhelse gjør årlig. Larsen forteller at de i januar gjennomførte nok en prisendring, som medførte at medlemstallet falt – men totalomsetningen økte på grunn av økt gjennomsnittpris.
For det dreier som om å ha de riktige medlemmene, ikke volum for en hver pris. Dessuten å gå etter de som ikke er innrullert andre steder, og slå et slag eller flere for folkehelsa.
Vellykket seniorsatsing
Et eksempel på det er seniortrening. Befolkningen på Løren er langt i fra dominert av seniorer, men Sterkhelse overtok medlemsmassen til Valhall trening for ca. 1,5 år siden, og gikk utelukkende etter seniorer.
– Vi gav dem en måned gratis, og lovet dem et godt seniorkonsept. Nå har vi 250 seniorer som trener her, sier Larsen.
Han fastslår at én fornøyd senior fører til fire nye, for den gruppen prater med hverandre, og er mindre opptatt av Instagram og Facebook.
– Vi har også en gratis seniortime hver eneste hverdag, og så det er mange som velger å trene styrke og kondisjon individuelt.
– Fordi vi er klinikere og helseorienterte er det et marked for å få de som burde trene til å komme inn, og det er det vi brenner for: gjøre lista så lav at folk tør å komme. Markedsføring utelukkende av de som ser bra ut, blir feil. Vi tror at «Ola og Kari» vil inn der det er hyggelig, fastslår Larsen.
Folkehelseslaget innbefatter også gratis gå-gruppe, en time i uka, for alle som bor på Løren.
Utvidet satsing
Sterkhelse har nylig også etablert et samarbeid med alle Frisklivssentralene i Oslo, for å gi et gratistilbud om trening en gang i uken til ettermarkedet – det vil si de som etter henvisning er ferdige hos Frisklivssentralen.

– Det er klart vi håper på medlemskap, men dette er også et tilbud til de som kanskje ikke har økonomiske ressurser eller «frykter litt» hva som skjer på et treningssenter, sier Larsen.
Bedriftsmarkedet er også ivaretatt. Senteret samarbeider med omliggende bedrifter, og neste år skal Sterkhelse etablere en filial på 750 kvm. ca. 400 meter fra senteret.
– Der satser vi kun på det kliniske, inkludert legetjeneste – og vi blir en offentlig godkjent bedriftshelsetjeneste. Målet er å kunne levere dette, med aktivitet og trening i førersetet.
Utelukker ikke ekspansjon
– Hva blir neste steg for Sterkhelses medlemsutvikling?
– Der har vi satt en bransjestandard, og sagt at vi nærmer oss fullt. Ca. 1 500 medlemmer er forsvarlig i de fasilitetene vi har i dag, og der setter vi et tak på medlemskap.
– Hva blir da neste trinn? Sterk to, tre, fire?
– Vår visjon er å ha Norges råeste konsept innen helse og trening, og Norge er ikke bare Løren – så vi har øyne og ører åpne – men først skal vi ha alt på plass i eget hus, sier Larsen.
Han tror definitivt det vil komme ytterligere konkurranse i bakgården, spesielt i form av lavprisaktører.
– Ja det kommer, men jeg er sikker på at vi kommer til å stå i det. Lavprisaktører, som tilbyr det jeg vil kalle McDonalds-trening, kommer – men da får vi skille oss ut med den «kvalitetsburgeren» vi ønsker å levere. Vi tror på service og det å bli sett, og vil ha de som burde være her, ikke de som flytter rundt på grunn av pris, fastslår Larsen.