Treningssenteret Sport-Treff på Stord har nettopp rundet 21 år i drift. Men de siste årene har antall medlemmer blitt halvert. Sentereier Christin Kalve bestemte seg for å ta grep.
– Jeg gikk mange runder: Skal jeg slutte? Skal jeg legge ned? Men jeg skal ikke gi meg, det er blitt personlig også. Man skal i hvert fall ikke gi seg når tallene er nede. Etter så mange år i bransjen, tenkte jeg at «nei, jeg er bedre enn dette». Og det er vel så viktig å bevise overfor meg selv som for andre, fastslår Christin Kalve.
Sport-Treff ligger i Stord sentrum, og feiret nylig 21 årsjubileum. Men utviklingen de siste årene har ikke vært en fest for Kalve. Lokalavisa Sunnhordaland skrev på sensommeren at medlemstallet var halvert på seks år, og at Kalve vurderte å legge ned driften.
Treningsindustrien.no ble nysgjerrig på prosessen, for Kalve er neppe den eneste som har tenkt tanken de siste årene.
Drift døgnet rundt
– Det har vært en lang prosess for meg. Det kommer til et punkt i livet hvor man må ta noen indre kamper for å finne ut av veien videre. Det har vært tungt å drive. Jag har lagt bak meg fem år der jeg skulle ønsket å trekke meg ut, og på grunn av overarbeidelse, trakk meg ganske mye ut også. Det var de årene hvor medlemsmassen ble halvert, så personlig engasjement er alt, sier hun.
– Hvorfor ville du trekke deg ut?
– Vel, vurderingen er jo at man har andre oppdrag innen bransjen som man kan tjene godt på: Gjøre en jobb og ferdig med den. Jeg har hatt flest perioder hvor det har vært drift døgnet rundt, og hvor det har vært vanskelig, med mange søvnløse netter. Og tenkt at det er ikke slik det skal være når man har rundet 47.
I tillegg til Sport-Treff driver Kalve bedriften Add On Fitness International – som også eier treningssenteret.
Bygd om senteret
Tankeprosessen endte med at Kalve bestemte seg for å drive videre og gå for ny vekst og fremgang. Det er ikke første gangen hun står i stormen. I 2004 holdt senteret på å gå konkurs, men 1,1 millioner i minus ble snudd til pluss.

– Jeg kjenner en stolthet nå, kanskje for første gang på 20 år som gir en styrke til å fortsette. Jeg har snart vært 30 år i bransjen og brenner for jobben vi gjør – det er en herlig bransje med stort potensial, fastslår Kalve.
– Hva har du gjort for å snu trenden med fallende medlemsmasse?
– Først og fremst har vi satset på å sette sammen et a-team, bygget om senteret, og fått huseier med på prosessen. Vi fjernet areal som var lite brukt og gjorde det om til mer treningsareal. Vi har hatt Spa og treningssenter – og har for så vidt Spa fremdeles – men det har vært tungt å drive. Nå har vi blitt enda «freshere» og fått godt utnyttet areal, sier Kalve.
Full fokus på de lojale
Sport-Treff har vært store på gruppetrening, og skal fortsette med det – men legger mer innsats i selve atmosfæren: Et medlemskap skal være mye mer enn bare trening.
– Det skal være en større opplevelse. Vi prøver å få med de ansatte på at alle skal vite navnet ditt, du kommer og går med et smil. Vi skal være senteret for hele familien der det fellesskaplige står i fokus. Jeg er mye på gulvet selv, og hadde en fin opplevelse sist uke på morgentrening: Bjørg på 92 år sitter på sykkelen fremst, og Kari på 22 er der også. Det hjelper ikke hvor mye fancy utstyr man har hvis man ikke har menneskene, det er bare å konstatere!
I tillegg til ombyggingen har Kalve satset på smoothie-bar og spiller på venneuker, vennedager og familie-events. Utvidelse av tilbudet innen funksjonell trening, og noen utstyrsinvesteringer er også lagt i potten.
VÅRE ANNONSØER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Vi har full fokus på de 534 lojale medlemmene vi har, og dyrker dem. Og spesielt viktig er det at man dyrker teamet i et fellesskap. Uten et godt team er jeg ingenting: De er det viktigste for å skape fellesskap med medlemmene. Og medlemmene har forstått at hvis de ønsker oss her, må de komme. De snakker om oss og tar med seg noen, fordi de setter pris på å ha et treningssenter i sentrum – et personlig, rent og profesjonelt senter med sjel.
Vært steil på pris
– Men er det nok med de lojale medlemmene?
– Nei. Vi hadde nesten 1 100 medlemmer på det meste. Nå tenker jeg «ok, vi skal over tusentallet igjen», men disse månedene gjør jeg nesten alt selv for vi har kuttet kostnader til margen. Men nå er jeg veldig klar over målet mitt. Det er en sunn prosess å være nede. Man må stikke fingeren skikkelig i jorden, og bli kjent med bedriften sin på nytt: Se med litt andre øyne, og med en erfaring som er gull verdt. Jeg tror på å bygge sten for sten. Jeg vet ikke om jeg greier tusen på ett år, men jeg tror på dette og er godt på vei, forteller Kalve.
Markedet på Stord er som mange andre, preget av knallhard konkurranse. Men Kalve fastslår at hun aldri har veket på pris.
– Jeg har vært steil på pris. Det var en diskusjon for et par år siden i bransjen hvor mange tok prisen ned. Jeg sto stødig og tok den opp. Vi mister sikkert noen fordi det er 50 kroner rimeligere hos andre, men i dag er jeg sjeleglad for at jeg sto stødig og ikke vinglet. Jeg vil ikke selge meg på pris, for jeg mener vi har store verdier å tilby – og det skal jeg stå på videre.
Godt med flere hender
Det generelle markedet har ikke spilt på lag de siste årene. Det har vært tøffe tak i industrien på Stord, men troen er at det skal snu neste år. Konkurransesituasjonen er hard med tre store sentre, pluss private aktører. Et av sentrene, Heiane Trening & Helse med et hovedsenter og to selvbetjente avdelinger i Leirvik og Sagvåg, er annonsert til salgs. Kalve ønsker ikke å si noe om det kan by på muligheter for Sport-Treff.
– Vi jobber iherdig med å ha fokus på senteret, og har noen følere ute for å se på hva mer vi kan gjøre. Vi har et voksent klientell og mange familier, og skal få verdiskaping rundt det ved at vi har det beste miljøet og blir det andre hjemmet til folk når de kommer, fastslår hun.
– Har du hatt hjelp av noen i prosessen?
– Ja, jeg har hatt hjelp av Jan Johannessen som har vært en fin sparringpartner. Han har hjulpet i prosessen med huseier og litt i forhold til hva vi skal satse på i forhold til PT-tjenester og utstyrsparken. Jeg driver veldig alene. De fleste andre har daglig leder, eier og koordinator, men jeg blir alt og da er det godt å ha noen å sparre med. Jeg ser hvor mye sterkere man hadde vært om man hadde én ekstra, og gleder meg til at økonomien tillater det, sier Kalve.