Kommunale forskjeller har skapt ett av mange koronarelaterte nyord i 2020: Treningsturisme. Flere sentereiere sier klart stopp og innfører rutiner for å hindre denne «turismen». All ære til dem for det. Kortreist treningsturisme er ren og skjær egoisme i en tid der vi alle blir bedt om «å ta en for felleskapet».
Sosiale medier fungerer gjerne som skarpe debattkanaler. Ytringsfrihet er bra og den er absolutt. Likevel må jeg si en del innlegg og kommentarer på diverse grupper bærer preg av å være rene ekkokammer.
Stenging av treningssentre i diverse kommuner, spesielt de aller største, får null eller liten forståelse. Og det får være greit. Det er ikke alle forunt å se lenger enn sin egen interessesfære, selv om man titt og ofte bruker den generelle folkehelsen som rambukk.
Og skal man først banne i kirka: Folkehelsen faller ikke sammen som et korthus fordi treningssentre i våre to største byer og omliggende kommuner stenger ned for en periode. Så ille stilt er det bare ikke. Folkehelse bygges over tid med mange inngangsporter. Folkets mulighet til å trene på treningssenter er en av dem. En viktig del, men absolutt ikke den eneste.
De som med mer rette kan skyve folkehelsen foran seg – de som er i aktiv opptrening eller rehabilitering, har skader eller kroniske sykdommer som gjør at de må trene for å holde skroget sammen og fungere i hverdagen – har ikke de sterkeste stemmene på sosiale medier. De som roper høyest er ofte de spreke, de som trener masse.
Det er også disse som sannsynligvis utgjør majoriteten av treningsturistene. De skjønner at det er smittespredning i samfunnet, de kan – til nøds – anerkjenne at årsaken til at treningssentrene er stengt er potensiale de har til å samle mange mennesker og at folk må bevege seg for å komme dit. Men det gjelder ikke dem, personlig. De vil ha åpne treningssentre fordi de skal trene.
Da blir man raskt en egoistisk treningsturist.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
La det være sagt: Jeg er absolutt en av de som synes at man kunne se på alternativer til full nedstenging av treningssentrene i smittetunge kommuner, og da alternativer spesielt rettet mot de som virkelig trenger det: De som nå må få legeerklæring på at de er nødt til å trene, og kan få tillatelse til å gjøre det en-til-en sammen med en behandler. Denne gruppen (som langt fra er en homogen gruppe) kunne man sikkert gjort hverdagen mer smidig for – for de er blant dem som nå utfører den tyngste dugnaden på vegne av felleskapet.
De spreke, aktive og oppegående, som bare MÅ trene – og da på treningssenter for det finnes ikke alternativer, spesielt ikke nå når det er både vått og mørkt, og kanskje litt kaldt – stiller bakerst i sympatikøen. Ja, det er leit at man ikke kan drive med det man helst vil i en periode. Men for den gruppen er det ikke dødelig, og langt i fra noen knuse-kule for folkehelsen. Det er deres bidrag til dugnaden. Tvungen og motvillig, vel og merke.
At treningsbransjen, i alle fall deler av den, åpent har satt foten ned for treningsturister er flott. Sentereiere og -ledere som skjønner at turistene potensielt kan sette deres medlemmer i fare, er føre var – både når det gjelder potensiell smitterisiko og eget senters muligheter for fortsatt å holde åpent, fordi det er lite smitte i deres relativt lukkede lokalsamfunn.
Tommel opp til for eksempel Roddy McLeod som «ble forbanna» da han fikk vite om en semi-kjendis som var treningsturist fra Oslo, noe flere medier har skrevet om i dag (for eksempel Dagbladet), på hans senter i Askim. Man kunne jo vært kynisk og sett muligheten til å tjene ekstra på at andre må holde stengt – spesielt i en tid der nye medlemmer ikke akkurat står på venteliste.
Slik er det heldigvis ikke. Jeg tror de som kan holde åpent på grunn av lavt smittetrykk er sjeleglade for det, og samtidig har stor sympati med de som er tvunget til å stenge en periode. At treningsturistene og de som ville vært det hvis de kunne, nær sagt stoppes på kommunegrensen, vitner om modenhet og forståelse i bransjen, hos de som sier nei.
Til syvende og siste er det nok bra for folkehelsen også.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]