Treningssenteret Kristiansund har eksistert i 24 år. Økonomien er god, og eier Geir Haanshuus forteller at et nytt senter er like om hjørnet.
Treningssenteret Kristiansund består av tre avdelinger og ble etablert i 1994, i Kristiansund sentrum. Den eldste eksisterende avdelingen, som åpnet i 2002, ligger på Løkkemyra, mellom byen og flyplassen.
I 2011 åpnet man et nytt senter på Averøy og i 2015 enda ett, i Midtbyen. De tre sentrene har tilsammen i underkant av 2 000 medlemmer.
Fra tele til trening
Eier og daglig leder, Geir Haanshuus, jobbet opprinnelig som teleingeniør, men valgte etterhvert å satse på treningsbransjen.
– Jeg kommer fra Telenor, og er ingeniør av profesjon. Jeg startet Treningssenteret Kristiansund mens jeg var ansatt i Telenor, som gradvis ble mer og mer sentralisert. Sentraliseringen skjøt for alvor fart rundt 2000, og man måtte omtrent bo i Oslo for å jobbe.
– Jeg tok et valg på at jeg heller ville bli værende i Kristiansund og gjøre andre ting. Foruten treningsbransjen har jeg også drevet litt med eiendom, sier Haanshuus.
Frie seniorer
Treningssenteret Kristiansund er et fullsortimentsenter og tilbudene omfatter alle typer gruppetimer, individuell trening, styrke- og kondisjonstrening, spinning og Les Mills-konsepter. De er etterhvert også blitt veldig store på yoga. Senteret er betjent fra klokken ni om formiddagen til åtte om kvelden. Medlemmene varierer fra de helt unge på 14-15 år, til seniorene.
– Vi har fått opparbeidet en veldig god seniorgruppe. Seniorene har et friere kontraktsforhold og kan kjøre sitt eget opplegg alle dager. I tillegg kjører vi på formiddagene tirsdag, onsdag og torsdag gruppetrening som kondisjonstrening i tredemøllesalen pluss yoga og styrketrening i respektive saler.
– Hva med PT?
– PT har vi vært litt slappe på. Vi har en medarbeider som om ikke lenge er ferdig utdannet PT. Hun skal utvikle PT-timene, og vi håper på fremdrift og utvikling der.
Lever greit med konkurransen
Haanshuus sier at økonomien er sunn, men at man merket nedgang under oljekrisen.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– I dag har vi god lønnsomhet og omsetter for mellom 8,5 og 9 millioner. Men det var ikke akkurat så lukrativt de første årene fra starten i 1994 – og da oljeprisen falt ble dette veldig merkbart her i Kristiansund. Mange flyttet fra byen.
– Har du konkurranse?
– Det er kommet nye aktører til. I sentrum har vi to selvbetjente sentre, og noen fysioterapeuter som tilbyr trening. Vi har også Actic som er etablert i Kristiansund Idrettshall. De har avtale med kommunen og Badeland.
– Men jeg vil ikke si at konkurransen tynger oss i nevneverdig grad. Vi lever godt med byens mest allsidige tilbud, som omfatter gruppetrening med fire gruppetreningsaler: Vi har en spinningsal, en sal med tredemøller, en vanlig gruppetimesal og en yoga-sal.
Planlegger nytt senter
– Du begynte med ett senter, nå har du tre. Blir det flere?
– Ikke her i Kristiansund-området, men jeg kommer høyst sannsynlig til å åpne andre steder.
– Er det nært forestående?
– Det er i hvert fall noe jeg jobber med nå, mer vil jeg foreløpig ikke si.
Tilbake til fremtiden…
Treningssenteret Kristiansund var tidlig ute med differensiert medlemskap, så avskaffet man det, og nå vurderer Haanshuus å gjeninnføre det.
– Da vi startet i 1994, hadde vi for så vidt differensiert medlemskap vi også. Man kunne trene bare gruppe, bare individuelt, eller begge deler. Etterhvert gikk vi over til å ha én pris for alle tilbudene.
– Vi vurderer igjen om vi skal differensiere litt, men er usikre på hvor mange nivåer vi skal ha. Det naturlige for oss er to nivåer; ett for individuell trening og et annet hvor man kan være med på alt. Da vi startet i 1994 hadde vi gruppetimer i etasjen over og individuell trening nede. En lignende organisering bør vi også ha nå, hvis vi skal gjeninnføre differensiert medlemskap.
Haanshuus har ikke noe særlig tro på smale tilbud i små byer, jobben er å få folk inn på et treningssenter.
– Den store utfordringen er i det hele tatt å få folk til å begynne å trene, og i en liten by som Kristiansund er det vanskelig å starte opp nisjesentre. Selv i større byer sliter nisjesentre litt. I Kristiansund har vi ett crossfit-senter, og vi har hatt to rene yogasenter i byen tidligere – men de varte ikke så veldig lenge. Skal man få en økonomi i virksomheten, så må man tilby alt.
Forstyrrende teknologi
Haanshuus har vært i treningsbransjen i over 20 år og angrer ikke på valget han tok.
-Jeg liker helseaspektet med trening. Det er utrolig viktig. 40 prosent av den norske befolkning er såpass inaktive at de enten har utviklet en livsstilssykdom eller er i faresonen for å utvikle en, og det kan dessverre se ut som om det går den gærne veien.
– Hvordan har treningen forandret seg på 20 år?

– Vi har fått mer og bedre treningsutstyr. Dette har forandret seg betydelig gjennom årene. Men trening bygger jo på grunnelementene styrke og kondisjon. Så skal man vite litt om hva som er mest effektivt og få folk til å trives. Her er det nok av skjæringspunkter når man skal tilpasse aktivitetene.
– Det som også har forandret seg, er at nå skal alle si litt om temaet; Ukebladene konkurrerer med hverandre om å skive om trening og kosthold. Og vi har fått et kjempeutvalg av apper, med fare for at folk blir mer opptatt av appene og bloggen enn av selve treningen.
– Aner vi en skepsis til teknologien..?
– Nei da, vi var veldig tidlig ute med pulsmåling, og vi har kjørt gruppetime på kondisjon på tredemølle i 12-13 år, så vi er nokså fortrolige med teknologien.
– Men det hjelper ikke å «sprade» rundt i en treningsdress med mobiltelefonen full av apper, man må anstrenge seg mens man har treningstøyet på. Og vi i treningsbransjen må jobbe for å tilby aktiviteter som folk trives med.