annonse

annonse

Treningssenter-Norge: Tett, tettere, tettest

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Det er store forskjeller mellom fylkene, og ser vi på de 20 største kommunene i Norge er det stor variasjon når det gjelder tettheten av treningssentre.

Det kommer frem i rapporten «Treningssenterbransjen 2018» fra Virke Trening.

Antall nordmenn over 15 år som trener på treningssenter ligger rundt 30 prosent. Det er helt i toppsjiktet i Europa, men andelen har vært stabil over lengre tid.

Det betyr at veksten i antall treningssentre, uten at andelen som trener øker, vil gå på bekostning av medlemstallet til ande sentre. Da er det to strategier som gjelder, ifølge rapporten: Enten ta medlemmer fra andre sentre eller finne nye målgrupper som ikke trener på senter – og selvfølgelig en kombinasjon av disse strategiene.

Dekker de fleste

Per oktober 2018 er det nesten 1 200 treningssentre i Norge – 1 179 sentre fordelt på hele Norge. I løpet av det siste året har antall treningssentre økt med 50. Samtidig er konkursraten lav. Antall nedleggelser og konkurser har i 2017 og 2018 blitt mer enn kompensert ved etablering av nye treningssentre.

Treningssentrene dekker en stor del av Norges befolkning: Over 90 prosent av befolkningen bor i en kommune med minst ett treningssenter.

Ved å justere tallene til kun å gjelde befolkningen over 15 år i hvert fylke, får vi et anslag på hvor mange potensielle medlemmer som står bak hvert treningssenter. For hele Norge viser tallene at det er 3 695 potensielle medlemmer over 15 år, per treningssenter (se graf). Tallene er ikke justert for de 30 prosentene som trener på senter i dag.

Gjør man det er det i snitt 1 109 medlemmer per treningssenter i Norge (men her er variasjonene selvfølgelig meget store).

Store tetthetsforskjeller

Tettheten av treningssentre er størst der det er et lavt antall potensielle medlemmer bak hvert senter, og det er store forskjeller mellom fylkene. Grafen viser at det er størst potensial i Rogaland, Telemark og Akershus, mens det er minst – eller hardest konkurranse om man vil – i Møre og Romsdal, Vestfold og Sogn og Fjordane.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Ser vi på de 20 største kommunene i Norge er det også store variasjoner (se graf). Det er tøffest konkurranse, det vil si færrest potensielle medlemmer, i Ålesund, Tønsberg og Tromsø – mens man i den andre enden finner Sandnes, Skien og Asker.

Så går du med en treningssenter-drøm er den – teoretisk sett – lettest å realisere i Rogaland, nærmere bestemt i Sandnes. Men du bør tenke deg om en gang eller to før du satser på Møre og Romsdal og jugendbyen Ålesund.

LES OGSÅ: Treningskjedenes markedsandel 2017

LES OGSÅ: Passerte fem milliarder i omsetning

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]