annonse

annonse

– Treningssenterbransjen trenger IT for å skape lønnsomhet

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Medlemssystemer er en forutsetning for god lønnsomhet i treningssenterbransjen. – Har man passert 50 medlemmer bør man ha et medlemssystem, fastslår Per Erik Bjerksæter i Sodvin Systemer.

Sodvin Systemer betjener per i dag ca. 200 treningssentre, og har med det en bra andel av det norske treningssentermarkedet. Kundene spenner fra de minste sentrene med noen få medlemmer, til større sentre med mellom 4 -5 000 medlemmer – samt kjeder med bortimot 15 000 medlemmer.

– Ca. halvparten av kundene består av treningssenterkjeder. De fleste av kundene våre er tradisjonelle treningssentre. Vi ser imidlertid en gradvis økning og interesse for selvbetjeningsentre, sier ansvarlig for salg og marked Per Erik Bjerksæter.

Lønnsomt for store og små

Bjerksæter understreker at treningsbransjen trenger IT-systemer for å skape god lønnsomhet.

Salgs- og markedssjef Per Erik Bjerksæter (Foto: Sodvin)

– Gevinsten er jo at du får kontroll på medlemsmassen din og kontroll på pengeflyten, som tross alt er det viktigste når man starter opp en egen bedrift. I treningsbransjen har man en kontinuerlig omsetning på kunden, og for å gjøre kunden fornøyd må man også holde orden på pengeflyten. Med et bra medlemssystem klarer man det.

– Er noen sentre for små for at et medlemssystem kan lønne seg?

Det er ikke medlemssystemet som koster mest. Husleie og andre utgifter tynger nok mer. Enhver som driver et senter hvor man har passert 50 medlemmer, bør ha et medlemssystem.

Lang historikk

Sodvin Systemer har hovedkvarter på Kyrksæterøra i Trøndelag og består av 14 medarbeidere. Under selskapsnavnet ASPnor, begynte man å utvikle produktene i 2008/2009. To år senere fusjonerte selskapet med Nortrim AS og i 2018 skiftet de navn til Sodvin Systemer.

Selskapet utvikler og leverer en modulbasert IT-løsning til treningsbransjen: komplett medlemssystem (Xakt Medlem), regnskapsdata på web (Xakt Økonomi) og en løsning for timeregistrering (Xakt Time).

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Sodvin Systemer leverer som regel hele porteføljen til medlemssystemet hva angår håndtering og fakturering av medlemmer, kassasystem, adgangskontroll og online-tjenester som booking, innmelding og min side-løsning. Selskapet kjører også kundenes driftsrutiner, dvs. at man har hele fakturafabrikken deres.

– Kundene er online mot Sodvins serverpark, via Internett. Dermed er datasikkerheten godt ivaretatt, og kundene trenger ikke å bekymre seg for tap av data, virus, backup, og slike ting som ellers kan være et problem for mange virksomheter, sier Bjerksæter.

Tette forhold internt

Sodvin er langt i fra alene om å tilby slike løsninger, men Bjerksæter mener at Sodvins struktur og lange fartstid i bransjen bidrar til produkter som mange foretrekker.

– Som leverandør tror jeg vi skiller oss ut ved at vi leverer en veldig komplett løsning, hvor kundene får integrert de funksjonene de ønsker. Vi har også mange integrasjoner med andre aktører som leverer alt fra adgangskontroll til innfordringstjenester.

Supportavdelingen ved Jon-Arne Haugen Tøndel, Henrik Lervik og Gunn Berlotte Spjøtvold sørger for at kundene får hjelp. (Foto Sodvin Systemer)

– Vi har selve dataløsningen i eget hus, hvor våre systemutviklere sitter, og vi lager selv alle modulene i selve medlemssystemet. Vi har også support, salg og administrasjon samlet, noe som skaper et tett forhold internt. Dette er noe kundene våre merker, og setter pris på.

– Hos oss er det korte avstander mellom fagområdene, og det gjør også at vår supportavdeling kan bistå kundene på en veldig god måte, sier Bjerksæter.

Stadig rom for vekst

Han vektlegger ar det alltid er inspirerende med konkurrenter, som kanskje kommer med funksjonalitet eller måter å tenke på som ikke har vært vanlig i bransjen tidligere.

– Det dukker stadig opp nye aktører i markedet, enten i nisjeform, eller de prøver seg med et totalprodukt. Slikt trigger oss til forbedring hele veien, og foreløpig har det vært mer enn nok kunder både til oss og til konkurrentene.

– Tradisjonelt har vi vært 3-4 tilbydere som har delt på mellom 80 og 90 prosent av markedet. Men etterhvert ser vi at det kommer konkurrenter både fra Skandinavia og utlandet forøvrig.

– Er det stadig rom for vekst?

– Absolutt. Teknologi og funksjonalitet er på vei inn i treningsbransjen kontinuerlig. Et stikkord er selvbetjening, hvor man overlater mer og mer av medlemshåndteringen til medlemmene selv. Å melde seg inn og ut, og betale, uten å være i kontakt med en resepsjon eller en betjening, blir mer og mer vanlig.

– Adgangssystemer og medlemsoppfølging blir også mer og mer viktig. Flere har fokus på dette. Sentrene blir stadig mer profesjonelt drevet, av folk som både kan bransjen, økonomi og næringsvirksomhet generelt.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Kunsten å velge

Bjerksæter fremhever at treningsbransjen har noen utfordringer i prosessen med implementering av IT:

– De vet ofte ikke helt hva de skal satse på. Man har hørt om en leverandør, men denne kan kanskje ikke levere et totalprodukt. Så må man få en ny leverandør som leverer mer – og enda en som sørger for resten.

– Utfordringen er å finne noen som kan tilby alt, og som også kan gi gode råd om alt. Da slipper man å ta en bråte telefoner for å oppklare misforståelser.

– Hvilke systemer kan man velge i?

– Det finnes løsninger både for små og store kunder. For vår del leverer vi et modulbasert system, og kunden kan ta i bruk det som er tilpasset senterets størrelse, og han betaler heller ikke for mer enn det.

– Ved behov kan man bygge ut med flere moduler. Eksempelvis har vi en kioskmodul, men hvis senteret ikke har kiosk hvor man selger klær, drikke etc., har man heller ikke behov for denne modulen og slipper å betale for den, sier Bjerksæter.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]