Geir Haanshuus tar sine tre treningssentre på Nordmøre inn i Family Sports Club-kjeden. Midt i koronakrisen har han god tid til å bytte medlemssystem og se for seg fremtiden i en større treningssenterkjede.
– Det blir spennende dette, fastslår Geir Haanshuus da vi ringer for å få vite litt mer om bakgrunnen for valget om å bli en del av Norges nest største treningssenterkjede.
Haanshuus har drevet kjeden Treningssenteret Kristiansund i 26 år på egen kjøl. Nå var tiden kommet til å bli en del av noe større.
LES OGSÅ: Tre sentre blir snart fire
– Vi vil fremdeles være eid av oss selv, men ser fordeler av å være en del av en større enhet. Jeg synes Family har en del spennende produkter – spesielt den integrerte helsetjenesten, sier Haanshuus – og påpeker at de selv bestandig har hatt helsefokus sammen med et treningsfokus.
– I det lange løp er det helse vi alle driver med, og vi har spesielt hatt fokus på «trening som helse» i vårt årelange samarbeid med forskermiljøet i Trondheim – Jan Helgerud og Jan Hoff. Når vi nå kan få et behandlingstilbud inn i dette, tror jeg det blir veldig bra.
Haanshuus påpeker at mange treningssentre har hatt samarbeid med fysioterapeuter etc., men at det ikke har kommet så mye ut av det.
– Man driver bare hver for seg uansett, og de store synergiene har uteblitt. Man må gjøre noe mer ut av det, slik som Family har gjort.
Samtaler i et halvt år
Treningssenteret Kristiansund består av tre avdelinger og ble etablert i 1994, i Kristiansund sentrum. Den eldste eksisterende avdelingen ligger nå på Løkkemyra, mellom byen og flyplassen.
I 2011 åpnet man et nytt senter på Averøy og i 2015 enda ett, i Midtbyen. De tre sentrene har tilsammen ca. 2 000 medlemmer.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
Geir Haanshuus forteller at det var Family som tok kontakt med ham, og at beslutningen om å gå inn som franchisetaker i Family Sports Club, ikke har noe med den pågående koronakrisen å gjøre.
– Vi har snakket sammen ca. et halvt år, og det var tilfeldigheter om gjorde at overgangen ble akkurat nå.
– Opp igjennom tiden har det vært flere som har tatt kontakt, men selv om man er tilknyttet en kjede må man gjøre jobben selv på det stedet man driver. Vi får blant annet støtte på markedssiden, medlemmene kan trene over alt – og så har vi helsedelen: Jeg synes det er spennende med behandlingstilbudet – det gir en ekstra motivasjon å kunne selge slike produkter.
Skifter medlemssystem
– Vil det å være en del av Family styrke dere i konkurransen?
– Ja, det tror jeg nok. Vi er godt kjent her i byen etter 26 år. Nå må vi bygge på det vi har fra før, og ta vare på det – samtidig som vi innfører noe nytt.
Haanshuus forteller at selve re-brandingen av treningssentrene betyr at de skal opp med nye skilter, ny nettside og nytt medlemssystem – men at oppussing ikke står på planen.
– Vi har velholdte lokaler og fornyer oss stadig vekk. Akkurat nå er det nytt medlemssystem vi holder på med, og det passer jo greit å kunne holde på med det i fred og ro…
Medlemmene er informert om overgangen og fokuset har vært på nye produkter og behandlingstjenestene som man nå kan tilby. Ifølge Haanshuus har tilbakemeldingene vært positive.
– Tror du at flere eiere gjør som deg og velger kjedeveien med den situasjonen vi har i dag?
– Ja, jeg tror bransjen går den veien. Det blir mer samarbeid for det er mye smått rundt om kring. Det er en styrke å være sammen i en større enhet. Vi kunne for eksempel aldri startet helse- og behandlingstilbudet i samme omfang. Man må ha volum for å sette i gang.
En annen måte å jobbe på
– Hva forventer du å få ut av kjedesamarbeidet når det gjelder det faglige, økonomisk/strategiske området?
– Jo større ting blir, desto lettere er det å opprettholde kompetanse og fagmiljø, man kommer tettere på. Men – som nevnt – dette må uansett drives lokalt. Det vi har bygd opp må vi videreutvikle og prøve å implementere det beste inn i kjeden.
– Men i den situasjonen vi er i nå, og som vi har erfart tidligere her på Nord-Vestlandet ved eksempelvis fallet i oljenæringen for noen år tilbake, datt alt rett ned og så bygges det langsomt opp igjen – hvis det i det hele tatt kommer opp på samme nivå igjen. Fremover har vi alle en stor jobb å gjøre.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Har du reflektert over selvbestemmelse og egenbeslutninger i en kjede kontra det å stå på egen kjøl?
– Jeg har ikke lang erfaring med Family, men slik jeg har forstått det står man ganske fritt. Man må jo innordne seg, men de er lydhøre for innspill. Men det er klart det blir en annen måte å jobbe på. Man kan ikke bare sitte på eget senter og kjøre på.
– Man tror jo man er verdensmester på egen tue, men det er man vel ikke alltid – og det kan jo være greit ikke å måtte finne opp alt kruttet selv, sier den nybakte franchisetakeren.