annonse

annonse

Foto:

Morten Mørland, bransjeleder for Virke Aktiv helse.

Treningstrender som vil forme 2024

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Med 2023 bak oss og nyttårsforsettene friskt i minnet, ser 2024 ut til å starte med en helsefokusert bølge. Til tross for økonomiske utfordringer og forbrukskutt i husholdningene, holder den aktive delen av befolkningen stand. Treningssentre landet over har åpnet dørene for en flodbølge av motiverte mennesker som søker en sunnere livsstil.

I lys av Virkes treningsrapport og befolkningsundersøkelse fra 2023, er det tydelig at treningsbransjen har kommet styrket ut av pandemien, med en økning både i omsetning og antall som oppgir at de trener på treningssenter. Dette er også tall og utvikling som Virkes treningssenter medlemmer selv rapporterer om på vei inn i det nye året.

Hvert år lanserer ACSM (American College of Sports Medicine) en global spørreundersøkelse blant ulike profesjoner innen treningsbransjen. Formålet er å identifisere og forutsi kommende trender som vil dominere treningsverdenen i året som følger. Som bransjeleder er det gledelig å se at svært mange av de sakene vi jobber med i her i Norge, også løftes frem som sentrale utvikling- og fokusområder for treningsbransjen internasjonalt. La oss ta en titt på de spennende treningstrendene som ifølge undersøkelsen vil prege 2024: 

Bærbar teknologi: Bærbar teknologi som smartklokker og fitness-trackere vil fortsette å være et hjelpemiddel for å overvåke og forbedre treningsrutiner. Den digitale revolusjonen sørger for at folk kan ha helseinformasjon bokstavelig talt på håndleddet, og dermed gir dem et ekstra insentiv til å opprettholde en aktiv livsstil.

Helsefremmende tiltak på arbeidsplassen: Arbeidsplassens rolle i ansattes helse blir stadig viktigere. Bedrifter vil investere i helsefremmende tiltak for å skape et miljø som støtter ansattes fysiske og mentale velvære. Dette kan inkludere treningsfasiliteter, helsekampanjer og fleksible arbeidstidsordninger.

Treningsprogrammer for eldre: Aldersgruppen over 60 år blir stadig mer bevisst på viktigheten av trening for å opprettholde god helse. Dette året vil se en økning i tilpassede treningsprogrammer som tar hensyn til eldre menneskers spesifikke behov og mål.

Trening for vektnedgang: Med økende bevissthet om viktigheten av sunn vekt vil det være en økning i etterspørselen etter skreddersydde treningsprogrammer som fokuserer på vektnedgang og livsstilsendringer.

Refusjon til kvalifiserte fagfolk: Samfunnet erkjenner viktigheten av kompetanse i treningsbransjen. Bransjen håper på en økning i støtte og refusjonsordninger for kvalifiserte treningsprofesjonelle, som vil oppmuntre til høyere standarder og profesjonalitet.

Ansettelse av sertifiserte fagfolk: Økningen i treningsbevisstheten vil føre til en økning i etterspørselen etter sertifiserte treningsinstruktører og personlige trenere som kan tilby trygge og effektive treningsopplevelser.

Treningsapper på mobiltelefon: Mobiltelefonen fortsetter å være en uunnværlig partner i treningsreisen. Treningsapper vil tilby en rekke treningsøkter, veiledning og motivasjon, og dermed gjøre trening tilgjengelig for alle uansett hvor de befinner seg.

Trening for mental helse: Økt forståelse av sammenhengen mellom fysisk aktivitet og mental helse vil føre til en økning i treningsprogrammer som fokuserer på å forbedre humør, redusere stress og øke mental klarhet.

Utvikling og motivering av trening for unge: Det vil være et økt fokus på å inspirere og motivere unge til å omfavne en sunn livsstil gjennom engasjerende og morsomme treningsprogrammer som passer deres interesser og behov.

Personlig trening: Økt bevissthet om individuelle treningsmål og behov vil føre til en økning i etterspørselen etter personlige trenere. Skreddersydde treningsprogrammer vil for mange være nøkkelen til å oppnå optimale resultater.

2024 ser ut til å bli et år der helse og velvære er i fokus, og treningsbransjen står klar til å støtte en stadig mer bevisst og dedikert befolkning på deres reise mot en sunnere fremtid. Å prioritere trening og helse gir ikke bare fysiske fordeler, men også en solid plattform for å håndtere stress og utfordringer i en uforutsigbar økonomisk tid. Så selv når lånerentene stiger, er investeringen i helse en investering i en ressurs som aldri kan overvurderes – ditt eget velvære.

 

Referanse:
Newsome, A’Naja M. Ph.D., ACSM-CEP, EIM; Reed, Rachelle Ph.D., M.S., ACSM-EP, NASM-CNC; Sansone, Jessica Ph.D., M.S., ACSM-EP, EIM; Batrakoulis, Alexios Ph.D., M.S., ACSM-EP, ACSM-CPT, EIM, CSCS; McAvoy, Cayla Ph.D., ACSM-EP; W. Parrott, Matthew Ph.D.. 2024 ACSM Worldwide Fitness Trends: Future Directions of the Health and Fitness Industry. ACSM’s Health & Fitness Journal 28(1):p 14-26, 1/2 2024. | DOI: 10.1249/FIT.0000000000000933

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]