Thor Ivar Hornnes har bokstavelig talt sett lyset. Han flytter treningssenteret ut, og har et mål om 30 sentre i kjedene Trimeriet og Shapes i løpet av de tre neste årene.
– Jeg har tenkt en del for å finne det jeg kaller «Den Røde hatten», det som i positiv forstand skiller deg fra mengden. Det finnes utrolig mange bra sentre, men den røde hatten er ganske enkelt at vi velger å ta inn over oss at folk ønsker å trene mye mer ute. Og de ønsker mer egenvekttrening. Derfor har vi valgt å flytte senteret ut, fastslår Thor Ivar Hornnes.
Trimeriet skal fremdeles ha senteraktivitet inne med saltimer, frivekter, egenvekttrening og trening med tradisjonelle apparater.
– Men det rene innesenteret er historie for vår del, og vi tror at fremtiden er der ute! Vi har laget Trimeriet og Shapes utendørs-aktivitetspark med egenvektstrening, løpebane, sandvolleyball, dekkvelt, og masse mer – og inkorporerer dette i senteret. Det synes vi er en enkel og veldig god idé for da favner vi hele bredden, unge og gamle, trente og utrente. Det tror vi er den røde hatten!
Vil konvertere frittstående sentre
Thor Ivar Hornnes er ingen nykommer i treningsbransjen. Han grunnla Shapes-kjeden i 2005, og i dag eier han også Trimeriet-kjeden samt sitt egenutviklede utstyrsmerke, X Line, som selger treningsutstyr til treningssentre og fysikalske institutt. Sitt første treningssenter startet han i 1982, Thor Ivars Gym.
I dag er det rommer Shapes seks sentre, mens Trimeriet består av fem sentre.
– Om tre år skal vi være 30 sentre totalt sett. Det vil i stor grad være en organisk vekst ved konvertering av sentre som ikke har kjedetilknytning, gjerne de som ligger litt utenfor sentrum da de ofte har tilgang på en uteplass. Vi skal åpne Trimerier rundt omkring, der alle – så langt det lar seg gjøre – skal ha sin egen utendørs aktivitetspark. Det er ingen som har gjort dette tidligere, utover noen sporadiske etableringer. Vi innfører det som et konsept, sier Hornnes.
Utvikler egne utetreningskonsepter
Trimeriet i Haugesund har gått først i løypa. Pådriver og utvikler har vært eier Harald Andreassen. Trimeriet i Vennesla åpnet sine utearealer 8. september. I tillegg til utepark med enkelt utstyr, flytter Trimeriene også tradisjonell trening ut på terrassen. Sesongen på terrassene anslås til seks måneder (april til oktober), for uteparkene kanskje enda lenger.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Vi setter ut så mye utstyr vi kan, inkludert spinningsykler, på terrassene i Haugesund og Vennesla. Aktivitetsparkene har mange stativer i forskjellige høyder, apparater man kan sette strikk i, man kan ha en liten vegg man kan kaste sandsekker over etc. Det tilbys egentrening, men også timer og PT-trening i parken. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser, forteller Hornnes.
Han legger til at de er i gang med å utvikle egne trenings- og «sal»-konsepter basert på utendørstrening.
– Vi har holdt på med det en stund og kommer til å lansere innholdet i løpet av 2017. Da skal først og fremst Trimeriet tilby dette. Vi håper at denne måte å tenke treningssenter på, vil slå an.
Skal begrense frys og oppsigelser
Hornnes mener han har treningstrendene på sin side med de nye tankene om konseptualisert utetrening i relasjon til treningssenteret.
LES OGSÅ: Kroppsvekttrening på trendtoppen
– Før søkte folk mer komfort, treningssentrene var som hotellobbyer. Nå søker folk det mer opprinnelige og mer usminkede. Derfor vokser konsepter som crossfit. Det er ikke lenger negativt om det lukter litt svette og folk vil gjerne kjenne på kroppen at de har trent. Og det å trene ute, selv om det er litt friskt, er en del av bildet. Folk vil ta seg ut, brenne litt energi, og de vil søke det ukomfortable. Det blir litt back to basic – litt Rocky Balboa…

Han forteller at Trimeriet har opplevd stor interesse for uteparkene.
– Vi ser at når vi kommer med en slik utendørs aktivitetspark, vil folk ofte heller begynne der enn på de store, komfortable sentrene. Slike uteparker er også noe av det enkleste man kan tilby – og det viser litt hvor treningsbransjen er på vei: Tilbake til basic, fastslår Hornnes.
– Men å tilby utetrening kan vel også ses på som et forsøk på å begrense frys og oppsigelser av medlemskap i den lyse tiden?
– Vi er opptatt av å tilby det kunden etterspør, og da tror vi selvsagt også at økonomien i sentrene bedres ved at det blir mindre oppsigelser om sommeren. Tidligere sluttet ikke folk i samme grad om sommeren, men «sommerferien» i sentrene har gradvis blitt lengre. Nå er sommersesongen gjerne fire, fem måneder. Så vi tar innover oss at folk vil være ute i skog og mark og nyte det å være ute i det fri, men de vil likevel ha tilgang til noen treningsapparater. Mange vil ha noe mer utover bare det å gå en tur.
Ser på hele Norge
Hornnes har foreløpig ingen statistikk på om et slikt konsept medfører nedgang i oppsigelser og frys.
– Nei, det er foreløpig for nytt. Men ved å ta utendørstrening og såkalt crossfit som fenomen og tilpasse det til senteret, får man en rimelig måte å drive senter på. Våre konsepter er tilpasset vanlige folk, for eksempel med vårt egenutviklede «olympiske løft» som er en mildere og bredere variant av konseptet crossfit. Det er utviklet av en av våre instruktører som er på landslaget i vektløfting.
– Skal dere konsentrere veksten på Sørlandet eller ser dere større på det?
– Vi ser for oss hele Norge. Vi er lokalisert fra Haugesund og ned til Kristiansand og skal vokse utover. Totalt tenker vi at det vil lønne seg å være kjedemedlem hos oss i stedet for å være frittstående, ikke minst fordi jeg har utviklet en egen merkevare på treningsutstyr hvor vi handler rett fra fabrikk. Vi tilbyr også sentrene de fleste andre varene de trenger i det daglige, via kjedeavtaler. Jeg har holdt på med dette siden 2005, så jeg vet en del om hva som skal til for å bygge en kjede. Nå har vi satt sammen en gruppe for å se om vi kan nå målet vi har satt oss, fastslår Hornnes.