For ca. halvannet år siden fusjonerte Mylna Pro og Treningspartner med mål om å samle all kraft i ett selskap. Produkt- og markedssjef Norden, Øyvind Sæterli, tror på flere oppkjøp og sammenslåinger.
– Bransjen består av mange flinke folk og det dukker stadig opp nye leverandører. Dette gjør at vi hele tiden må være skjerpet og levere kvalitet i alle ledd, fastslår Øyvind Sæterli.
Fusjonen mellom Mylna Pro As og Treningspartner var en intern rokkering i Mylnagruppen for å samle alt direktesalg til sluttkunde i ett selskap. I dag er Treningspartner en nordisk leverandør som leverer utstyr i både Norge, Sverige og Danmark.
Mylna gruppen AS ble dannet i 2010 etter en fusjon mellom Nordic Fitness AS og Sport Supply AS. For å selge pro-varer direkte til sluttkunde ble Mylna Performance AS opprettet i 2010 som en del av Mylna gruppen AS.
I 2013 ble navnet endret til Mylna Pro AS. Den 1. januar 2018 fusjonerte Mylna Pro As og Treningspartner AS med mål om å samle all kraft i ett selskap. Treningspartner AS har ett butikklokale i Norge. Det ligger i Lier, rett utenfor Drammen. Det kan bli flere, men noe konkret er ennå ikke bestemt.
Som leverandør er ikke Treningspartner blant de største, men Sæterli forteller at selskapet har en god posisjon i markedet, og har helt siden starten levert sunne tall. Omsetningen for Mylna Pro AS har de siste årene årlig ligget mellom 16 og 22 millioner kroner pr år.
Helt siden starten i 2010 har selskapet vært en «multibrand-leverandør» med flere sterke merkevarer som Keiser, Freemotion og Eleiko. Sistnevnte frem til 2016 da Eleiko etablerte seg med eget selskap i Norge.
Keiser som spydspiss
– Vi har over flere år levert treningsutstyr til de store kjedene i Norge og hos oss i dag vil du finne utstyr i alle prisklasser tilpasset treningssentre i alle størrelser. Keiser er i dag vårt nr.1 brand og til treningssenterbransjen er det Keiser spinningsykkel som er vårt viktigste produkt, forteller Sæterli.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Han legger til at etterspørselen etter Keiser styrkeutstyr også er økende, og brukes i dag av blant annet Olympiatoppen, Norges Idrettshøgskole og SATS.
Årets store nyhet hos Treningspartner er Abilica XC-Mill 2700. Det er en ekstra stor tredemølle som kan brukes til både rulleski (klassisk), løp og sykkel. Møllen er utviklet i samarbeid med Johannes Høsflot Klæbo.
– Her vil det være muligheter for at PT-er kan selge inn teknikktimer på rulleski til ivrige turløpere eller man kan leie bort mølla til skiklubber. Da åpner det seg plutselig et nytt marked for treningssentrene, sier Sæterli.
Viktige forskjeller
På nettsidene til Treningspartner presenteres en blanding av hjemmetreningsprodukter og pro-treningsprodukter, men Sæterli forteller at de er i gang med å utforme en ren pro-nettside for å unngå sammenblanding av de forskjellige produktene.
Produkt- og markedssjefen poengterer at det er noen viktige forskjeller mellom pro-produktene og hjemmetreningsproduktene:
– Det dreier seg om kvaliteten i den forstand at utstyret på et treningssenter skal tåle mer bruk og hardere bruk over lengre tid. Hjemmetreningsutstyret kan være rimeligere og enklere fordi det brukes i mye mindre grad.
– På den annen side er det en del av små-utstyret til hjemmebruk som også er egnet for treningssentre. Eksempler på dette kan være strikker, baller, matter og noe av jernproduktene.
– Har du opplevd at treningssentre kjøper inn utstyr beregnet på hjemmebruk for å spare penger?
– Nei, de fleste sentrene er opptatt av å kjøpe utstyr tilpasset bruken på senteret. Men vi opplever at noen vurderer hjemmetreningsprodukter på grunn av pris, men da er det vår oppgave å hjelpe de til å finne de riktige produktene, sier Sæterli.
Varierende vedlikeholdsbehov
– Hvilket utstyr er det mest slitasje på?
– Cardio-utstyret som tredemøller og spinningsykler er det mest slitasje på. Tredemøllene er vel det utstyret treningssentrene opplever å ha høyest vedlikeholdskostnader på.
– Frivektutstyr og styrkemaskiner av god kvalitet er det mindre slitasje og vedlikeholdsbehov på. Men vi ser mange vektstenger ute på treningssentrene som er i dårlig stand, det vil si at endestykkene har sluttet å rotere. Dette har spesielt dukket opp etter at CrossFit-trenden har inntatt sentrene. Her leverer vi stenger fra American Barbell som tåler hard bruk over mange år.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
Levetiden på utstyret kan variere veldig og er avhengig av vedlikeholdsrutiner og hvor flinke man er med renhold av utstyret. Noen klarer å holde maskinene i drift i mange år, mens andre ikke er så flinke og må skifte utstyr oftere.
Blir flere sammenslåinger
Sæterli fremhever at konkurransen er tøff og at det nok vil bli flere konsolideringer i bransjen.
– Vi vil nok se flere konsolideringer i form av oppkjøp eller sammenslåinger på leverandørsiden. Vi ser jo allerede flere sammenslåinger på tvers av landegrensene.
– Jeg tror også det vil bli flere slike konsolideringer blant våre kunder, sier han og peker på den relativt ferske sammenslåingen av Stamina Trening og Family Sports Club.
– Hva skal til for å få en god posisjon i markedet?
– Man må ha et godt kontaktnett og produkter med god kvalitet til riktig pris, da har man en fremtid. Vår strategi er å kombinere kundebesøk med god synlighet på nett. Personlig kontakt med kundene er viktig, da kan vi sammen finne de beste løsningene.
– I tillegg kombinerer vi dette med tilbud om utdanning, finansieringsløsninger og gode priser på serviceavtaler fastslår Sæterli.