annonse

annonse

Tungt eksperiment fra Espern-PT

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Ingeborg Vesterås Øveraasen gikk med en 30-kilos vest i to uker for å føle på kroppen hva overvekt betyr. Prosjektet kan medføre eget gruppeopplegg for overvektige ved Espern.

«Du aner ikke hvordan er det er å være meg!» Dette utbruddet fra en av de overvektige kundene til PT Ingeborg Vesterås Øveraasen, inspirerte til et prosjekt for å prøve å sette seg inn i hvordan en overvektig opplever hverdagen med trening og aktivitet.

Øveraasen diskuterte mulighetene med markedsansvarlig Andreas Eriksen ved Espern Aktivitetspark, og resultatet ble at Øveraasen skulle bruke en 30-kilos vest for selv å føle hvordan ekstra mange kilo oppleves i hverdagen.

Det meste fungerte

– Jeg ble overrasket over hvor mye tyngre det var. Jeg var sikker på at det ville bli tøft og at jeg måtte gå i meg selv, men allerede etter dag to tok jeg meg i det: Jeg hadde mest lyst til å sette meg i sofaen, sier Øveraasen.

Men prosjektet skulle gi erfaringer på hvordan det var å være aktiv som overvektig, og hun skulle logge 10 000 skritt hver dag med vesten.

– Det gikk ikke en uke engang før jeg kjente det i både knær og hofter. Jeg testet ut mange forskjellige aktiviteter, og alt utenom løping fungerte. Det var positivt å kjenne. Helt klart tyngre enn ellers, men det fungerte veldig bra, forteller Øveraasen.

Skal se på egne tilbud

Både Øveraasen og Eriksen er veldig klar over at det ikke er det samme å ha på en vektvest som å være reelt overvektig. De fysiske forutsetningene er forskjellige og ikke minst de psykiske. Det er nok ikke like enkelt for alle overvektige å delta på for eksempel gruppetimer som er ment for alle.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Vi får enkelte slike tilbakemeldinger. Noen kvier seg for å delta på aktiviteter som er ment for alle, forteller Øveraasen.

Hun gjorde seg tanker i løpet av prosjektet om å sette sammen rendyrkede aktiviteter for denne gruppen.

De tankene tar de med seg videre på Espern. Eriksen sier at de skal se på muligheten for å bygge det inn i aktivitetstilbudet til senteret.

Andreas Eriksen Foto: Are Simensen
Andreas Eriksen Foto: Are Simensen

– Rett og slett å sy sammen et konsept for denne gruppen, og gjøre det mer interessant enn en vanlig gruppetime. Trenden er jo at man ikke greier å favne de store massene lenger, og må dele opp mer for snevrere målgrupper. Før kunne vi kjøre timer med 50 stykker i salen, fremover blir det kanskje mer fem sesjoner med ti deltakere, spår Eriksen.

Gjøre det enklere

Øveraasen kjenner ikke til sentre hvor man har egne gruppetilbud for overvektige, men mener det er en god idé.

– Kunden som inspirerte meg til å gjennomføre dette prosjektet har fortalt at vi ikke aner hvor mye det koster å komme inn på en spinningtime, i en sal med kanskje 60 stykker, hvor du føler at alle ser på deg når du kommer inn. Så man burde lage egne timer for folk som er overvektige, jeg tror det er en kjempeidé, rett og slett.

Hun legger til at noen utenfra kanskje vil tenke at det er dårlig gjort overfor dem det gjelder.

– Men jeg tror at de personlig hadde satt pris på det.

Eriksen presiserer at de i forkant undersøkt hva de som sliter med overvekt syntes om prosjektet. Konklusjonen var at det ikke ble oppfattet som en bagatellisering av problemet, selv om det var kunstig fremstilt

Mye læring for mange

– Den viktigste erfaringen jeg satt igjen med, utover at det meste fungerte, var å kjenne på hvor mye større treningsglede jeg har uten vesten. Jeg tror både PT-er, andre i bransjen eller overvektige for den saks skyld, kan motiveres av å få på seg en ekstra vekt – for deretter å kjenne hvordan det føles uten, fastslår Øveraasen.

Er PT-er og bransjen flinke nok til å sette seg inn i hverdagen og behovene til folk flest, og særlig de med spesielle behov?

Ingeborg Vesterås Øveraasen (Foto: Espern)
Ingeborg Vesterås Øveraasen (Foto: Espern)

– Det tror jeg absolutt ikke. Jeg har jobbet som PT i snart syv år, og begynner å få mye erfaring. I begynnelsen tenkte jeg at de som betaler for å trene med meg, skal få skikkelig utbytte. Jeg kjørte på og etter 20 minutter var de helt ferdige. Jeg trener på flere sentre, og ser at det er mange som kanskje kjører på for hardt. Å tilrettelegge aktivitet i forhold til den vekt og kropp man har, er viktig. Ikke alle skal drive med crossfit eller hoppe og sprette.

Prosjektet til Espern har fått mye oppmerksomhet. På spørsmål om det har ført til flere kunder i målgruppen, svarer Eriksen at han ikke tror det.

– Det er vanskelig å måle et slikt prosjekt i kroner og øre foreløpig. Men basert på dette har vi fått ideen om gruppetilbud for de med overvekt. Får vi nye kunder på bakgrunn av det, er jo det en direkte følge av prosjektet, fastslår han.

Prosjektet er dokumentert på bloggen til Espern i både forkant og etterkant.

 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]