annonse

annonse

Vekst i godt voksen segmentet

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Vi blir eldre og eldre, og seniortrening er en nisje som ventes å vokse fremover. Målgruppen er lojal, men må pleies med sosiale antenner og tilpasset tilbud.

Antall personer i alderen 67 år og eldre vil etter hvert vokse raskt: Fra 624 000 i 2010 til om lag 1,5 millioner i 2060. I denne perioden vil andelen personer i denne aldersgruppen, øke fra 13 prosent i 2010 til 22 prosent av hele befolkningen i 2060.

Veksten er en følge både av de stadig større fødselskullene fra 1933 til 1946, økende levealder og høy innvandring, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Ifølge en rapport fra Pensjonspolitisk arbeidsgruppe våren 2015, har eldre hatt en klar vekst i kjøpekraften de siste ti årene, og veksten har vært sterkere enn hos den yngre befolkningen. I alle aldersgruppene over 62 år har realveksten vært på over 40 prosent. Økningen i kjøpekraft har vært sterk både blant de med høyest og de med lavest inntekt.

Med andre ord: seniorene er en attraktiv målgruppe som vokser.

Populært tilbud

Myrens Sportssenter er en av de som har valgt å satse på seniorene.

– Vi så at det var mange beboere i 60-pluss-kategorien i nærområdet og tenkte «hvorfor ikke gjøre noe», forteller daglig leder Sandra Angelil.

Det tok litt tid, men seniortimen ble opprettet. Myrens Sportssenter har ca. 100 seniorer mellom 60 og 80 år som trener jevnlig.

– Seniortimen er veldig populær. Det er de samme menneskene som kommer igjen og igjen. I tillegg til seniortimen har vi også laget noen timer som passer for seniorene på dagtid.

Er en lojal gruppe

På Ullern Trening ser de også potensialet i denne målgruppen. Området bosetter mange seniorer.

– Vi har egne seniortimer og jobber litt i kulissene for å få dem inn. For å få inn seniorene må man ha et varmt miljø og skape trivsel. Og det er en lojal gruppe, men mange tror det er en høy terskel for å komme i gang. Vi jobber med å få til en turgruppe for å vise at det ikke er riktig, påpeker daglig leder Terje Hammerborg.

Seniortrening handler også om sosialt samvær. Både Myrens Sportssenter og Ullern trening trekker frem det å skape trivsel både før og etter trening.

– De fleste har tid til å sette seg ned litt, og etter timen får de for eksempel kaffe, nøtter, frukt – litt forskjellig. Vi bruker også tid på dem, snakker litt ekstra med dem, tar en kaffe sammen og nylig serverte vi julegrøt til seniorene våre, forteller Angelil.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Hun bekrefter at seniorene er en lojal gruppe, men forteller at de ikke bruker like mye penger på senteret som de øvrige medlemmene.

– De er mer lojale hvis de først trives, men de bruker mindre penger på drikker, sports-bars og klær på senteret enn andre grupper. Og en del av dem liker ikke tanken på bindingstid, og vil heller ha klippekort, sier Angelil.

Må tenke profil

Direktør for Virke Trening, Anne Thidemann, er opptatt av at treningssenterbransjen selv må ta grep for å øke markedet.

– Da må sentrene se på sin egen profil. De nye målgruppene lar seg kanskje ikke motivere av det imaget bransjen har, og som vi har bygget opp selv: Nemlig at det er unge, slanke, spreke mennesker som trener på treningssenter.

Hun viser til Gnist og Skullerud Sport Senter som eksempler på sentre som har klart å tydeliggjøre hva de er for hvem.

Sosialt samvær like viktig

På Skullerud Sport Senter har aldersgruppen godt voksen en spesiell posisjon.

– Vi har som mål å spesialisere oss på nettopp denne gruppen, slik at vi blir Norges fremste kompetansesenter for seniortrening. Ofte ser man at denne gruppen blir ignorert eller nedprioritert av de som driver treningssenter. Skullerud Sport Senter har derimot seniortrening som et hovedsatsingsområde, sier daglig leder Jorunn Cecilie Foss.

Hun forteller at Skullerud Sports Senter er det treningssenteret i Oslo som satser mest på denne gruppen.

– Hos oss har vi mer enn 600 medlemmer over 60 år, og som senior hos oss blir du del av en gruppe som vi satser mye på. Det sosiale er like viktig som selve treningen. Det er mye ensomhet og plager som en følge av dette, blant eldre – så vi legger stor vekt på den sosiale biten.

Større konkurranse

Med veksten i antall eldre er det naturlig at stadig flere vektlegger muligheter for denne gruppen på treningssenteret.

Sandra Angelil tror konkurransen blir større fremover.

– Det er en kundegruppe mange gjerne vil ha. De er trofaste og betaler når de skal. En trygg kunde og flere sentre vil nok tilpasse seg. Utviklingen går mot nisje så hvorfor ikke egne seniorsentre? Kanskje ikke med det første, men det vil nok komme, sier hun.

Og Angelil får nok rett. Ifølge Anne Thidemann i Virke Trening, åpner en gruppe nå et eget senter for seniortrening i Stockholm.

– Det blir spennende å se om det blir en suksess, sier Thidemann.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]