annonse

annonse

Vellykket test av «Etter Skoletid»

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Måløy Treningssenters tilbud til de unge er så vellykket at «Etter Skoletid» blir permanent etter sommerferien.

Rett etter påske startet Måløy Treningssenter opp et prøveprosjekt rettet mot ungdomsskoleelever. Formålet er å gi ungdommen et sunt forhold til egen kropp, med trening og råd for kosthold.

Prosjektet heter Etter Skoletid, som også var tittelen på et populært barne- og ungdomsprogram sendt på NRK1 i perioden 1999–2004.

– Vi ville gi et tilbud til de ungdommene som i utgangspunktet ikke er gamle nok til å begynne å trene på egenhånd. Vi har en tett dialog med helsestasjonen i kommunen, og vi har vært med i et toårig prosjekt sammen med kommunen og Antidoping Norge i en lokal mobilisering mot doping.

Vi har kontakt med skolene, og helsestasjonene, både i forhold til antidopingarbeid og for å fremme fysisk aktivitet, sier Torill Eide Tennebø som er driftsleder av Måløy Treningssenter.

Vil bekjempe kroppspress

– Hva var foranledningen?

– Det eksisterer et urovekkende stort kroppspress blant de unge. Kroppspresset går lenger og lenger ned i aldersgruppene, og de påvirkes gjennom sosiale medier som viser dem «idealutseendet», og det resulterer i negativt kroppsfokus.  Dette gjelder både for gutter og jenter, forteller Tennebø.

– Vi ville være en motvekt, og vi ønsker å gi ungdommen et treningstilbud hvor de lærer seg viktigheten av å ha en kropp som er frisk og fungerende.

Prosjektet i Måløy har også fått hjelp av butikkjeden Kiwi.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Kiwi er veldig flinke på landsbasis, og her i Måløy er butikken aktivt med og stiller på arrangementer. Og de sponser også frukt som ungdommen kan spise her på senteret før treningen når de kommer hit rett fra skolen. I den alderen er man ikke så veldig fokusert på kostholdet, og vi snakker med ungdommen om hvor viktig et riktig kosthold er.

Tennebø sier det er et stort problem at ungdom slurver med kosten. Noen kan gå lang tid uten å spise og skjønner ikke helt hvor viktig kostholdet er i forhold til trening.

– Men når vi serverer dem frukt på treningssenteret, spiser de veldig godt og de synes det smaker godt også. Dermed får de nødvendig energi til treningen.

Individuell oppfølging

Elevene som deltar i prosjektet er i alderen 13-15 år og er i utgangspunktet for unge til å trene på egenhånd.  Måløy Treningssenter har en nedre aldersgrense på 15 år.

– På Etter Skoletid kan elever fra og med 8. klasse komme hit. Vi har også elever i prosjektet som er over 15 år, så vi har ikke noen øvre grense, men de fleste er 8. klassinger som er for unge til å tegne medlemskap.

– Hvordan er treningen lagt opp?

– Vi legger opp treningen både med trening i gruppe og egentrening. De unge trener styrke og kondisjon, hvor de får et opplegg som de skal følge. Eller de kan ha en aktivitet etter eget ønske, behov eller noe vi må ta hensyn til. Det omfatter individuell oppfølging og veiledning.

– Noen synes det er gøy med gruppetrening, hvor 2-3 stykker gjør øvelsene sammen, andre går for eksempel på tredemøllen. De får stort sett lov til å trene som de har lyst til, men under kontrollerte former. Vi gjør ofte felles oppvarming og felles avslutning for å være inkluderende. Som andre steder faller noen lettere inn i en gruppe enn andre.

Tennebø sier at målsettingen også var å gi et tilbud til dem som er lite aktive.

– Når man kommer i ungdomsskolealder faller en del ut av organisert aktivitet, og man er stadig litt for ung til å gjøre ting på egenhånd. Vi må altså gi dem et tilbud. Blant ungdommen i prosjektet er det både de som er aktive i turn, fotball, bueskyting og annen idrett, og de som ikke er aktive noen steder.

– Hvor ofte er det Etter Skoletid?

– Ungdommen trener her to ganger i uken, og skolen ligger i gåavstand til treningssenteret. Etter treningen kan de som for eksempel bor et stykke unna ta bussen hjem. To ganger ukentlig er tilstrekkelig til å holde motivasjonen oppe, og det kolliderer heller ikke med andre aktiviteter.

Etter Skoletid blir permanent

Måløy Treningsenter har bestemt at Etter skoletid skal bli et fast tilbud.

– Vi la opp til tre måneder for å se om de unge stod ved tilbudet, eller om de falt av etter et par uker. Men det viste seg altså å bli populært og tenåringene kommer på trening uke etter uke.

– Etterhvert vil det eldste kullet bli gamle nok til å trene på egenhånd, og de som nå går i 7. klasse og skal opp i 8. klasse, sier at de gleder seg til høsten for da kan de begynne på Etter Skoletid. Vi har også fått signaler fra foreldre som ønsker at barna deres har et slikt tilbud. Dermed fortsetter vi på permanent basis fra høsten, sier Tennebø.

– Populært tiltak med andre ord?

Unge trenere for unge medlemmer. (Foto: Måløy treningssenter)

– Måløy er et lite sted og gruppen av ungdommer teller 18-20 stykker. Dette er vi fornøyd med, særlig fordi tilbudet er helt nytt. Som regel må alt jobbes inn. Det er også en avgjørende faktor at vi har unge instruktører som tenåringene kan relatere seg til, som også blir sunne forbilder og som inspirerer dem til å trene på en riktig måte.

– Det hadde nok ikke fungert like godt hvis instruktørene var like gamle som foreldrene deres eller enda eldre. Når de blir 15 år og kan trene på egenhånd har de fått et grunnlag for å trene riktig og fornuftig. Og vi håper å kunne gi dem gode treningsvaner på en måte som gjør at de kan holde på vanene over tid.

Godt etablert treningssenter

Måløy Treningssenter åpnet i 2000, har ca. 400 medlemmer og er et fullsortimentsenter.

– Vi har vært det eneste senteret i Måløy i mange år, men i høst ble det etablert to nye sentre. I Måløy og Vågsøy kommune bor det tilsammen 6 000 mennesker, så på den bakgrunn kunne vi godt hatt noen flere medlemmer. Vi jobber jo hele tiden for å utvikle oss videre og gi kunder et godt treningstilbud, sier Tennebø som har jobbet på senteret siden oppstarten for 18 år siden.

– Hva liker man å trene i Måløy?

– Gruppetimene er populære, og mange liker også egentrening. Timeplanen vår er variert, med alt fra pulstimer til yoga og en rekke andre treningsformer. Ungdommen blir her introdusert til et fullsortimentsenter med et variert tilbud.

– Inne hos oss har vi også hatt de ungdommene som har fysisk aktivitet som valgfag på ungdomskolen. De har fått prøve de forskjellige treningsformene. Det er viktig å vise dem at trening er mye forskjellig som kan tilpasses mange.

LES OGSÅ: Størst på styrketrening for barn

LES OGSÅ: Startet egen linje for breddetrening

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]