Fotball var hans store lidenskap, og målet var å bli best. Da kom interessen for vitenskapen bak treningen, og når han skulle studere falt valget på Master i treningsvitenskap.
Mange forbinder Molde med fotball, og i likhet med mange andre har Morten Wenaas tilbragt store deler av barne- og ungdomsårene på den grønne matta. Målet var hele tiden å bli en enda bedre fotballspiller, og han ble god.
Så god at han etter å ha spilt noen år for Molde FK blant annet fikk et tilbud fra Long Island University i New York. De tilbød han fullt studiestipend mot at han spilte for dem, på universitetets fotballag.
Atlantic Crossing
Som mange har gjort før ham, krysset han Atlanterhavet med en drøm. For den unge moldenseren var ikke Amerika selve drømmen, men å få drive med det han likte best ved et anerkjent amerikansk universitet, som i tillegg betalte utdanningen hans. Når han ikke trente fotball fordypet han seg i studiene.

– Jeg valgte å ta bachelorgraden Physical Education, med en konsentrasjon i Strength and Conditioning, et studium som både tok for seg den teoretiske og den praktiske delen ved styrke- og kondisjonstrening, forteller han.
Dette var begynnelsen på en reise som startet med å ha ett mål for øyet, men som etter hvert dreide seg over mot det han hadde drevet med ukentlig i mange år: trening. Men nå som vitenskap. For i løpet av årene han tilbragte på fotballbanen og lesesalen på campus, ble han mer og mer fascinert av teorien bak treningen.
– Jeg synes det er et vanvittig spennende fagfelt, som utvikles hele tiden, så du blir egentlig aldri utlært, sier han.
Kollega tipset om masteren
Da han fire år senere kom hjem fra USA, med en bachelorgrad i lomma, fikk han jobb som personlig trener på SATS. Han fikk høre om det nye masterstudiet i treningsvitenskap av en kollega som hadde tatt bachelorgraden sin på Høyskolen Kristiania.
– Da tenkte jeg umiddelbart at dette var interessant for meg. Jeg hadde sett litt på masteren på Norges idrettshøgskole, men hadde ikke landet på noe enda.
Det er veldig dyktige forelesere, som både er faglige gode og flinke til å formidle.
Nå er han i eksamensperioden av første semester på masterstudiet, og har så langt ikke angret på valget.
– Det er veldig dyktige forelesere, som både er faglige gode og flinke til å formidle. Flere av dem jobber aktivt med forskning, og har tilknytning til Olympiatoppen og andre viktige aktører i bransjen.
Han forteller at studiet er for alle som har lyst til å gå i dybden av faget.
– Det er for de som vil fordype seg i treningsvitenskap, og enten gå videre med forskning, eller anvende vitenskapen i praksis.

Testing, testing
En av hovedgrunnene til at han valgte Master i treningsvitenskap ved Høyskolen Kristiania er at studiet både er teoretisk og praktisk.
– Vi har en lab hvor vi øver oss på å måle oksygenopptak og gjennomfører andre viktige fysiologiske tester. Så analyserer vi verdiene, og lærer hvordan vi kan anvende dem videre. Vi har topp moderne utstyr, noe som er viktig i og med at teknologien innen treningsvitenskap utvikler seg såpass raskt.
Han forteller at disse dataene kan avsløre mye om hvordan hver enkelt bør trene for å få best mulig resultat. Og det å gjennomføre testene er krevende, så dette øver de mye på.
– Det er mye en skal tenke på når de ulike verdiene skal måles, og det er viktig at en lærer håndverket godt, sier han.
LES OGSÅ: Skal utvikle nye styrke- og utholdenhetstester: Les om forskningsprosjektet her
Viktig vitenskap i fremtiden
Morten mener treningsvitenskap vil være en viktig vitenskap i fremtiden, og at den bør få en større rolle i samfunnet.

– Veldig mange sliter med livsstilsrelaterte sykdommer i dag. Det å få hjelp til å trene riktig kan påvirke den generelle helsen og livskvaliteten enormt. Leger burde gitt ut PT på blå resept.
Etter masteren har jeg mye teoretisk og praktisk kunnskap som både kan brukes som PT eller i arbeid med idrettsutøvere.
Selv har han et genuint ønske om å bruke kunnskapen han får til å hjelpe både toppidrettsutøvere og «mannen i gata» med å trene riktig.
– Etter masteren har jeg mye teoretisk og praktisk kunnskap som både kan brukes som PT eller i arbeid med idrettsutøvere, sier Morten.
Det å jobbe i treningssenterbransjen som personlig trener eller innen toppidretten er bare noen av mulighetene han har foran seg. Han utelukker ikke at det kan være aktuelt å gå videre med forskning, i form av en PhD. En gang i fremtiden ønsker han også å utdanne andre innenfor treningsvitenskap, på en høyskole eller et universitet.
– Det er mye jeg kan velge å gå videre med, og jeg holder alle muligheter åpne, sier han.