Trening UTE ønsker å bli en landsdekkende merkevare for utetrening. Utdannede trenere og ildsjeler oppfordres til å sette i gang aktiviteter lokalt.
Trening UTE tar mål av seg til å bli et samlende begrep for utetrening over det ganske land. Virksomheten ble nylig startet av Kristin Granum Rosebø, som er utdannet fra Norges Idrettshøgskole og eier av Kreativ Trening AS og Treningsreise AS.
– Jeg begynte å jobbe med ideen i fjor vinter. Bakgrunnen var boken min, TREN UTE, som resulterte i mange signaler om at jeg måtte gjøre noe ut av boken. Jeg startet en dialog med mange forskjellige mennesker, og vi er nå et team på fire mennesker som jobber med å utbre Trening UTE, forteller Granum Rosebø.
Konseptet
Kristin Granum Rosebø og teamet ønsker å bygge opp et folkehelsekonsept, og vil skape et lokalt engasjement for å sette i gang lavterskeltiltak for trening som skal være levedyktige lokalt.
– Vi skal hjelpe frem trenere, uansett om de jobber heltid eller deltid med fysisk aktivitet, som ønsker å bruke interessen og kompetansen sin på å levere utetrening lokalt. Vi skal bistå dem med synlighet så det blir lettere å nå ut i sosiale medier og levere tjenestene sine.
– Om de ikke har eget nettsted, kan de via oss slippe å bruke masse penger på web-plass.
PT-er venter på en sjanse
For Trening UTE er naturen, lokale parker og alle områder som egner seg for utendørstrening, potensielle «treningslokaler». Man finner sitt område som er lukrativt for trening, og det er bare fantasien til ildsjelene som begrenser hva man kan gjøre utendørs.
– Vi som hoved-team ønsker å bidra med undervisning, veiledning og kompetanse for utendørstrening til de enkelte trenere. Det sitter massevis av personlige trenere rundt om i landet som aldri har fått bruke PT-utdannelsen sin eller som ikke har funnet seg til rette på et treningssenter.
LES OGSÅ: The Mountain Fitness: Absolutt helt naturlig
– De synes det er vanskelig å starte opp virksomhet, men brenner likevel etter å kunne bruke kompetansen noen dager i uken.
Granum Rosebø forteller at noen PT-er har anledning til å gjøre egne ting, selv om de er ansatt i treningsbransjen.
– Men bare et fåtall av kjedene tillater trenerne å levere noe i privat regi. Jeg har selv erfaring fra senterbransjen, hvor jeg samtidig jobbet med og bygget opp utendørstrening. Min arbeidsgiver ønsket eierskap til det jeg leverte utendørs, til tross for at min virksomhet lå langt utenfor treningssenteret og ikke var relatert til senterdriften.
– Man innså ikke at jeg genererte flere kunder til senteret, i kraft av jeg rekrutterte kunder for utetrening og at det var meg kundene ønsket som trener, sier hun.
Komme i gang
Gründeren lover god starthjelp for trenere som blir tilknyttet Trening UTE.
– Vi hjelper treneren som vil selge sine tjenester via oss med en unik nettside, hvor de får sin egen url. Vi bygger webben deres hvor de har et sted å vise til når de skal selge sine tjenester. Vi gir dem også en Facebook-gruppe. Denne er ofte den viktige arenaen for å nå ut.

– Vi oppfordrer dem til å bruke Facebook-gruppen minst mulig til salg, men heller for å gi inspirasjon. Vi gir dem mye veiledning til hvordan å nå ut og lykkes for å få en kundekrets, uten nødvendigvis å være for kommersiell.
– Vi oppfordrer dem også til å prøve å skape noe kostnadsfritt, som et lavterskeltiltak i lokalmiljøet – noe de drar i gang og som kan bli levedyktig på sikt, gjerne med andre i gruppen som viderefører aktiviteten.
Treningsformen for utendørstreningen er for så vidt gitt med utgivelsen av TREN UTE.
– I boken min tar jeg for meg mye av dette, så inntil videre fungerer boken veldig godt. Mange av trenerne har oppdaget konseptet nettopp fordi de har lest boken. Men vi ønsker også å utvikle manualer som oppslagsverk, som trenerne kan bruke i ulike treningsformer – for eksempel 10 forskjellige og konkrete tips til økter for motbakke-, intervall- eller sirkeltrening.
Skal belønne kompetanse
– I Oppegård har vi for eksempel fått i gang «Tirsdagsmila», og den omfatter de som har lyst til å løpe en mil med hodelykt nå i høstsesongen. Det er de som møter opp som avgjør hvor de skal løpe, og halvveis deles gruppa i to slik at de som vil løpe lengre og litt raskere, kan få seg en real langtur.
– Vi har også dratt i gang «Motbakkesøndag» i den lokale slalåmbakken, og økta lever av seg selv uten min tilstedeværelse. Her er det en liten, felles oppvarming, før hver enkelt tar seg opp bakken ut i fra egne forutsetninger. Det handler om å gi lokalbefolkningen en arena for å møtes til trening, fastslår Granum Rosebø.
Hun er også veldig opptatt av at de med høy kompetanse skal bli belønnet.
– Jeg opplever en bransje som pusher prisene ned og at drop-in konseptet gjør folk veldig tentative. Det blir vanskelig for trenere å livnære seg av trening fordi man aldri vet om det kommer to eller tjue mennesker til økta, og om man får fortjeneste.
– Vi foretrekker derfor å sette opp kurs hvor deltagerne forplikter seg og treneren får betalt som fortjent.
Ildsjelene er viktige
Trening UTE er ikke nødvendigvis bare på jakt etter utdannede trenene.
Personlig trener er ikke en beskyttet tittel, og Granum Rosebø vil ikke at noen i regi av Trening UTE skal kalle seg PT uten at man har en utdannelse. Hun og teamet hennes verdsetter også de som har høyere utdanning, for eksempel fysioterapeut eller fysisk aktivitet- og helserådgiver fra NIH.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Men vi har en trener som ikke har PT-utdannelse, som bare brenner enormt for utetrening og som er veldig åpen for all veiledning vi gir henne. Jeg er opptatt av at ingen påtar seg oppgaver de ikke er kompetente til. Våre trenere er meget bevisst på hva de kan og ikke kan veilede.
– For folkehelsen er det viktigere at ildsjeler er der ute og gir en treningsøkt som alle kan være med på, enn at man skal gi dem pekefingeren fordi de mangler papirer.
– Det er mye man kan gjøre uten høyere kompetanse, for eksempel å skape gå-grupper i naturen med innslag av noen helt enkle styrkeøvelser med egen kroppsvekt. Vi er for eksempel akkurat nå i gang med en gå-gruppe i Råde, og en trappe-økt i Elverum, forteller Granum Rosebø.
Usikker på samarbeid med etablerte
Hun får positive tilbakemeldinger fra folk som har fått kjennskap til konseptet.
– De sier at vi fyller et tomrom, og vi håper at trenere og ildsjeler rundt om i kommunene ønsker å igangsette Trening UTE og bygge på vår kompetanse. Det finnes mange parker og naturområder som egner seg veldig godt til trening.

– Det handler om at folk lokalt ser treningsmulighetene som dette gir. Våre erfaringer i løpet av et halvt år har gitt oss veldig mye, og vi sitter med betydelig informasjon og kunnskap om hvordan det til nå har fungert.
Hvordan Trening UTE skal forholde seg til de etablerte treningssentrene, er ennå ikke avklart.
– Vi har ikke drøftet akkurat det foreløpig. Vi er usikre på i hvilken grad senterne vil være interessert. Vi har ennå ikke hatt tid og ressurser til å gå i alle retninger. Men alle, uansett hvem de er, som har lyst til å ta en prat med oss, må gjerne sjekke ut muligheter.
LES OGSÅ: Engasjerer medlemmene med Trimpoeng
– Men jeg vet ikke helt hvordan et samarbeid med treningssentre skulle blitt, særlig med tanke på å måtte dele en liten fortjeneste. Vi tenker heller at nettverket og kompetansen til Trening UTE-teamet kan veilede treningssentre for hvordan de også kan lykkes med utendørstrening, sier Granum Rosebø.
Vil bli landsdekkende
Gründeren anser heller ikke Trening UTE for å være en konkurrent til tradisjonelle treningssentre.
– Nei, det er et helt annet konsept. Vi blir ikke mer konkurranse enn håndball er en konkurrent til judo… Det har med interesse å gjøre. De som vil inn i en spinningsal eller løfte hundre kilo i benkpress, vil ikke få sin trening hos oss.
– Men de som vil ut i frisk luft og som vil kjenne på opplevelsen av å trene ute med litt enklere midler, kommer til oss.
Norge er ikke akkurat Florida, og klimaet vårt gjør utetrening sesongavhengig.
– Noe av kundemassen faller fra på denne tiden av året, men vi er jo av den oppfatning at man kan trene ute hele året uansett. Kler man seg godt går det an å strekke sesongen. Jeg mener jo at treningsopplevelsen blir dobbelt så deilig ute i frisk luft da, enn inne på et «trøkka» senter.
Granum Rosebø har stor tro på at Trening UTE etterhvert kommer til å bygge opp en landsdekkende treningsaktivitet.
– Vi har allerede kontakter i mange kommuner, foreløpig mest på Østlandet hvor vi til nå har rukket å være mest synlige. Vi ønsker også at folk setter i gang med gratisarrangementer rundt omkring, og disse vil få oppbacking hos oss. Etterhvert vil kanskje noen begynne med betalt trening, og dette kan da bli formidlet gjennom våre kanaler, fastslår hun.