Høy organisasjonsgrad er et uttrykk for profesjonalitet. Treningsbransjen har den siste tiden tatt noen viktige steg fremover. Nå blir det vanskeligere å være «cowboy» – for både store og små aktører.
De siste månedene har det skjedd mye i organisasjonslivet rundt treningsbransjen. Virke Aktiv helse har satt i gang flere spennende initiativer, blant annet kommende regionale samlinger for frittstående sentre og organisasjonen har vært med i pre-etableringsfasen av Helsefunn.
Bransjeleder Mee Eline Eriksson har vært et friskt pust i den toneangivende organisasjonen for treningssenterbransjen.
Men hun klarte likevel ikke å hindre at bransjeorganisasjonens desidert største medlem, valgt å gå over til NHO – det samme som ni andre sentre gjorde på tampen av 2020. Det er selvfølgelig en kjempesmell for Virke Aktiv helse – ikke minst økonomisk.
Ikke før hadde de skiftet navn fra «Trening» til «Aktiv helse» før SATS, inkludert Fresh Fitness, flyttet sine 143 treningssentre over til NHO – nettopp på grunn av «NHOs planer for satsing på helse», som Norgessjef Wenche Evertsen uttrykker det.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Veien fremover
Både de første utbryterne og SATS oppgir årsaken «NHOs planer for satsing på helse» som beveggrunn for å bytte organisasjon. Det betyr jo at NHO har helseplaner som Virke ikke vil ha, eller kan ha. Og det er for så vidt en ærlig sak. Det blir spennende å følge helseløpet NHO legger opp til.
Gitt at lekkasjen ikke fortsetter i stor grad – vil SATS’ overgang kunne skape nye muligheter for Virke Aktiv helse. Det er ingen tvil om at SATS sin størrelse og derav gjennomslagskraft, ikke har vært like vel ansett av andre aktører i bransjefellesskapet.
Nå kan Virke dyrke et større mangfold og huse flere mindre aktører – og kanskje ha mest fokus på trening/treningssentre i sin opprinnelige betydning, fremfor det mer omfattende og diffuse «helse». Trening i seg selv er en ærlig sak. Ikke alle i bransjen skal eller vil bli, offisielle helsearbeidere.
Uansett hvordan man vrir og vender på det er det ikke veldig mye som tilsier at dagens regjering kommer til å slippe den kommersielle treningsbransjen inn i varmen som en helseaktør, utover den funksjonen den allerede har i dag. Kanskje mer anerkjennelse, men mer butikk i det korte bildet? Neppe.
Dagens regjering med støttepartier lider absolutt av det som av tidligere leder i Virke Trening, ble betegnet som «privatallergi». Helseministeren ønsker jo å bygge ned allerede eksisterende, private helseaktører. Sannsynligheten for at en nyfrelst helseaktør skal få en fot innenfor i samarbeid med det offentlige, synes ikke spesielt høy.
Likevel er todelingen som nå skjer spennende. Det kan føre til flere overganger, men også til spissing av tilbud og fanesaker til gode for mangfoldet i bransjen. Og privatallergien kan kanskje kureres over tid. Dessuten vil de to hovedorganisasjonene samarbeide hvis og når det kommer store saker på bordet. Det er et gode for en samlet bransje.
VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
Hipp hurra for PT-forbundet
Endelig har også arbeidstakerne, i første omgang PT-ene, klart å stable på beina en særorganisasjon. Fødselen av Norge PT-forbud hos arbeidstakerorganisasjonen Negotia er utelukkende positivt for hele bransjen. Den bør absolutt også kunne huse andre instruktører på sikt.
Kompetanseløft og samarbeid (med arbeidsgiverorganisasjonene) løftes frem. Flott. Men det vil selvfølgelig også være lønnsspørsmål, ansettelsesvilkår og andre klassiske arbeidstakerspørsmål som vil dukke opp på agendaen.
Og det har en oppdragende effekt. De største kjedene er positive til opprettelsen av forbundet, selv om ingen aktivt oppfordrer sine PT-er til å bli medlemmer ennå. Det fine med PT-forbundet er at her vil denne arbeidstakergruppen få en organisasjon som jobber først og fremst for dem, ikke for arbeidsgiverne.
Det er både viktig, riktig og sunt – og ikke minst på høy tid!
Oppfordringen er klar både til arbeidsgivere og arbeidstakere (foreløpig PT-ene): Bruk muligheten og organiser deg! Det er billetten til en mer moden bransje. Å stå utenfor å rope gagner ingen, snarere tvert i mot. Da er det bedre å bruke stemmen internt.