Strømprisene når nye høyder dag for dag. Treningssenterbransjen sliter som mange andre med skyhøye strømregninger. I september ventes konklusjonen fra regjeringen om strømstøtte til bedrifter. – Virke Aktiv helse jobber for en strømordning som treffer bransjen på best mulig måte, opplyser bransjedirektør Mee Eline Eriksson.
Treningsindustrien.no får stadig henvendelser fra treningssentre som forteller om skyhøye strømregninger som følge av den elleville prisutviklingen.
Som for resten av befolkningen er også treningssenterbransjen skjevt rammet. Fra Nord-Vestlandet og nordover er det lave priser, mens Øst-, Vest- og Sørlandet opplever en galopperende utvikling.
På toppen av det hele legges det 25 prosent merverdiavgift på strømregningen, som blir en direkte utgift i og med treningssenterbransjen er fritatt for merverdi på medlemskap – og dermed heller ikke får fradrag for utgående merverdiavgift, slik de fleste andre bedrifter får.
– Ikke mulig å overleve
En av de som er sterkt bekymret for utviklingen, er treningssentereier Roddy McLeod. Han opplyser til Treningsindustrien.no at på sine fem sentre på Østlandet vil en normalsituasjon bety en strømregning på ca. 250 000 i måneden. Med en femdobling vil regningen komme opp i 1,25 millioner kroner.
– Hvor skal en million kroner komme fra, spør han.
Til Østlandets Blad forteller McLeod at det sier seg selv at det ikke er mulig å overleve en vinter med strømpriser på dagens nivå.
– Uten Stortingets støtte, er vi ferdig. Så enkelt er det.
McLeod har investert 500 000 kroner i varmepumper som vil kunne gi en besparelse på rundt 20 prosent av forbruket.
– Det hjelper litt, men er ikke i nærheten av nok. Målet med pumpen er at de skal «lure» det eksisterende ventilasjonsanlegget til ikke å slå inn varmekolbene i de eksisterende ventilasjonsanleggene, som slår inn på kalde dager, sier han til avisen.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Går for rentefrie lån
– Treningssenterbransjen er en av bransjene som er hardest rammet av de høye strømprisene. Dette tas på fullt alvor. Samtidig erfarer vi store variasjoner innad i bransjen. Noen har strømforsikring, andre fastprisavtaler eller husleieavtaler som er fordelaktige, skriver bransjedirektør Mee Eline Eriksson i en epost til Treningsindustrien.no.
Hun opplyser videre at Virke Aktiv helse jobber for en strømordning som treffer bransjen på best mulig måte.
– Virke aktiv helse jobber hardt for at treningssenterbransjen skal få hjelp til å håndtere de ekstraordinært høye strømregningene. Men vi må treffe planken riktig, og ikke gjøre noe som får rentene til å øke raskere enn de ellers ville gjort. Det ville rammet økonomien til treningssenterkundene hardt, og i sin tur treningssentrenes inntektsgrunnlag.
– Det må bli mulig å inngå avtaler om gunstige fastprisavtaler til langt lavere pris enn dagens markedspriser, og støtten til energieffektivisering må økes. Dessuten må det lages ordninger for de mange treningssentre som driver i leide lokaler og som derfor har begrenset mulighet til å innføre ENØK tiltak.
– På den andre siden er det få strømbesparende tiltak som kan innføres uten at treningstilbudet må reduseres. Dersom treningssentrene blir presset til å øke medlemsprisene sine for å dekke strømregningen vil dette gå utover et aktivitetstilbud som er viktig for folkehelsen.
– Men hvis kundenes lommebok blir strammere fordi rentene går opp, vil det også ramme treningssenterbransjen. Vi vet at de med dårligst betalingsevne er de første som må si opp medlemskapet sitt og at dette vil forsterke de sosiale helseforskjellene, påpeker Eriksson.
VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
Vanskelig å dekke opp med økt pris
I en artikkel på NRK.no tidligere i august, sa Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke, at lån til bedriftene som trenger det er den beste løsningen akkurat nå.
Å gi strømstøtte som lån gjør det også mindre sannsynlig at ordningen misbrukes, mener Sigurdsen.
Virke mener at strømtilskudd bare bør gis til virksomheter som ikke kan dekke økte strømutgifter ved å sette opp egne priser. Ifølge Mee Eline Eriksson jobber Virke Aktiv helse for at det skal kunne gis strømstøtte til utsatte aktører i treningssenterbransjen.
– Det er noen virksomheter som ikke har mulighet til å ta ut økte strømkostnader på pris til kundene sine. Dette kan være frivillige innen helsevesenet eller museer, og så videre. De har ingen sjanse til å tjene inn dette og bør få tilskudd, sier Sigurdsen til NRK.no.
Roddy McLeod sier til Østlandets Blad at selv en dobling av medlemsprisen ikke hadde vært nok til å dekke opp for de økte strømkostnadene.
– Jeg hadde måttet triple prisene. Hvor mange kunder har jeg igjen da, spør han.